9 Eylül 2009 Çarşamba

Karşınızda Modern Yunanistan

Dünya futbolu ırkçılık illetinden bir türlü kurtulamamışa benziyor. Fifa ve Uefa bu konuda sert tedbirler almaya çalışsa da, ülke federasyonu bunu engellemeye çalışsa da malesef ırkçılığın önüne geçilemedi. Bugün düşününce ırkçılık kadar saçma bir olgu var mı bilmiyorum. İki ülke düşman olur oyuncunun ne suçu varsa bütün kin o futbolcuya duyulur veya 1950'lerin Amerikası veya Güney Afrikası gibi siyah, beyaz ayırımları yapılır. Irkçılığın en son örneği Yunanistan'da yaşandı. Panathinakos'un yıldız transferi Djibril Cisse'ye Olimpiyakos Volos'la oynanan hazırlık maçında ırkçı söylemlerde bulunuldu. Cisse, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ben Yunanistan'a ırkçı saldırılara maruz kalmak için gelmedim. Top her ayağıma geldiğinde taraftarlar maymun sesi çıkarıyorlar. Kariyerimde ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyorum ve bu durum beni korkutuyor. Bu durumun devam etmesine izin veremem" dedi. Cisse golünü attıktan sonra sevinmek için taraftarlarının yanına koşuyor ama ırkçı söylemler devam ediyor üstelik kafasına şişe yiyor. Düşününce Yunanistan Ligi'ne neden yıldız futbolcular gelmiyor sanki biraz daha anlıyor gibiyim. Bu olaylarla birlikte Yunan Liginin değeri gözlerimiz önüne seriliyor.

Irkçılık olayında Türkiye'nin gözünü seveyim diyorum. Ülkemizde ırkçı söylemlere rastlayamadığımız gibi aksine burada zenci futbolcular çok sevilir. Hatta onlara uzaydan gelmiş yabancı muamelesi bile yapılır. Cisse Yunanistan Ligi için gerçekten büyük şanstır. Kendisi inanılmaz bir kariyere sahiptir ve Yunanistan Ligi'nde oynaması Yunanlılar açısından gerçekten büyük şans. Onlar bu şansı değerlendirmek yerine yıldız futbolcularına saldırmayı uygun görüyorlar. Bizlerde futbol konuşacağımıza bu tip olayları yazmak zorunda kalıyor. Hayatımda ırkçılık kadar büyük bir cahillik görmedim. Tribünler maymun sesi çıkartıyormuş, sanki milattan öncede yaşıyoruz. Yunanlılar birde modern olmalarıyla övünürler işte Yunanistan'ın modern yüzü.

4 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı dizisi olmuş. Tüm eleştirilerinize içtenlikle katılıyorum

    YanıtlaSil
  2. Ben ırkcı biri deilim.Irkçılık cidden cok kötü bisi ama oyle de bi resim koymussunuz ki harbiden dikkatli babkınca bisiye benziyor...

    YanıtlaSil
  3. Neye benzerse benzesin adam imaj yapmış. Cisse uyarıyor tribünleri onlar maymun sesi çıkartıyor. Ayıptır bu. Özelliklede kendisiyle çok övünen Yunanistan'da.

    YanıtlaSil
  4. Türkiye'de de ırkçılık var. Belki futbol sahalarında yok ama... Var.

    -Perez

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir