26 Aralık 2009 Cumartesi

Sol Bek Mi, Sol Açık Mı? {Bence Her İkisi}

Blogun arşivine baktığımda Caner Erkin ile ilgili çok fazla yazı yazdığımı gördüm. Galatasaray'a geldiğinde de transferin arkasındaydım, sol bek olarak kötü performans gösterdiğinde yine arkasında durdum ve durmaya devam edeceğim. Çünkü Caner Erkin'in performans olarak bu noktaya geleceğini biliyordum. Manisaspor'da ve Milli Takımlar'da gösterdiği performans onun kalitesini gösteriyordu. Son maçlarda sol bek olarak performansını yukarı çıkardı ama Trabzonspor maçında gösterdiği sol açık performansıyla sezonun en iyi futbolunu gösterdiğini söyleyebiliriz. Rijkaard'da zaten Caner Erkin'in hücuma yakın oynadıkça daha iyi olduğunu söylüyor. Caner Erkin hızlı, teknik, bileklerine hakim bir futbolcu. Futbol piyasasını da sol açık olarak oynadığı dönemde yaptı. Ama Galatasaray'ın sol bek futbolcu ihtiyacı onu o bölgede de oynamaya itti. Kötü mü oldu dersek kötü oldu diyemem çünkü bazı pozisyon hatalarına rağmen {defansif bilgisinin hala gelişme aşamasında olduğundan} Hakan Balta'ya oranla bu sisteme çok daha iyi uyuyor.

4-3-3'ün beklerinin özelliklerini görmek için Barcelona'yı izlememiz gerekiyor. Yani bu sistemin en çakılı beki bile Abidal gibi oynamak zorunda. Dani Alves'e baktığımızda ise süper bir savunmacı olduğunu söylememiz zor. Ama tekniği, hızı ve futbol bilgisiyle şu an Dünya'nın en iyi sağ beklerinden birisi olarak gösteriliyor. Mesela Kalli'nin sisteminde veya geçtiğimiz sezon oynadığımız sistemde defans daha fazla geride durduğundan, ileri çıkmadığından ve beklerin öncelikli amaçları savunma olduğundan Hakan Balta iyi performanslar gösterdi. Ama Rijkaard'ın bu sisteminde savunma hattı orta sahaya kadar çıkabiliyor ve daha önemlisi beklerin birinci önceliği hücum olmak zorunda. İşte bu yüzden yıllardır eleştirdiğimiz Sabri'nin bu sezon futbolunda çağ atladığını söylüyorum. Yani kendisine biraz çeki düzen verince yetenekleri çerçevesinde bu sistemde harika işler yapıyor. Aynı şekilde sol bekte de Sabri'ye ayak uydurabilecek {hemen hemen aynı tarzda} bir futbolcu olunca Galatasaray'ın bek sistemi rayına oturacak.

Son maçlarda ben Caner Erkin'in bek performansını çok beğendim. Gençlerbirliği maçında Hakan Balta'nın da sol iç stoperde ona verdiği güven neticesinde Caner hücumu harika uyguladı ve Arda bile Caner'in o performansı karşısında sol açık oynamaktan ziyade serbest futbolcu gibi oynadı. Ofsayt taktiğinde falan pozisyon hataları oldu ama gerçek anlamda sol bek oynamayan bir futbolcu için bunlar zamanla aşılacak durumlar. Ama Trabzonspor karşılaşmasında Caner Erkin sol açık olarak oynadığında çok daha iyi bir performans gösterdi. Hatta uzun zamandır oynamasını beklediğimiz Alparslan Erdem'de sol beke geçince merakla beklediğim sol kanat performansını sonunda görmüş oldum. Caner Erkin yine Hakan Balta'nın yedeği olarak sol bek olarak kullanılmaya devam edecektir ama son performansı onun hücum olayında da daha fazla kullanılacağının işareti. Unutmamamız gereken durum ise bu futbolcunun henüz 21 yaşında olması ve önümüzdeki yıllarda Caner Erkin'i Türk futbolu içerisinde aktif bir biçimde görmeye devam edeceğiz. Atlamamamız gereken nokta ise Caner Erkin'in zaten yönlü olan futboluna daha fazla yön katması olacaktır.

2 yorum:

  1. caner erkin 2. yarıda öyle bir performans göstersin ki bonservisini alalım bu çocuğu kaçırmaylım isytiyorum. yoksa gs den aşşağı takımda oynayacak adam değil. gider bizim sınıfımızdaki bir takıma izler izler ah çekeriz sonra...
    daha 21 yahu!

    YanıtlaSil
  2. bende caner'in bonservisinin alınmasını çok istiyorum.. Zira öyle bir an geliyor ki balta saç baş yoldurtur oluyor, keşke caner oynasa diyoruz.. Ancak talihsiz.. Hani ideal mevkiinde baros'un dönmesi halinde kewell gibi bir adam var.. O olmadı arda, o olmadı elano var.. Ama herşeye rağmen caner kaliteli bir adam, inşallah bonservisini alabiliriz..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir