20 Haziran 2012 Çarşamba

Tamam Net Gol, Ama Öncesi? / Euro2012 Günlüğü #11

İsveç - Fransa maçını izlemedim ama İbrahimoviç'in bizler için müthiş, onun için sıradan golünü gördüm. Fantastik bir adam, bu çok açık. Takımı ona ama o da takıma uyduğu sürece sizi en üst noktalara taşıyabilecek bir yetenek. Ama o bu turnuvada takıma uymadı, İngiltere karşısında 2-1 öne geçmişken yaptıkları ve takımını düşürdüğü durum belki de İsveç'in turnuvadan elenmesine neden oldu. Tarih bunu affetmez.

İsveç güzel bir takımdı ve oynadığı üç maçta da istediklerinde neler yapabildiklerini gördük. Ukrayna ve İngiltere karşısında öndeyken mağlup duruma düştüler. Savunma hatları tartışılır, kalecileri tartışılır, boy ortalamaları bu kadar uzun olmasına rağmen yan toplardan yedikleri goller de tartışılır ama tarih bir kişiyi affetmez.

İngiltere de ilginç bir takım. İstediklerini almayı bir şekilde başarılıyorlar, yenilmemek için oynuyorlar. İsveç karşısında 2-1 geriye düştüklerinde kazanmak için oynamışlardı ve Walcott etkisi ile Mellberg & Isaksson a.ş'nin katkılarıyla o maçı 3-2'e döndürdüler. Fransa karşısında alınan beraberlik onlar adına ilaç oldu ve son maçta da Ukrayna karşısında yenilmemek için oynadılar, oyunu duran toplara, Rooney ve Welbeck'in açık sahadaki etkisine ve Gerrard'ın da liderliğine bağlayarak Ukrayna karşısında 1-0 kazandılar.

Gerrard büyük oynuyor bu turnuvada. Hücumda, savunmada, toplu ve topsuz oyunda, bunun gibi kullanabileceğimiz birçok futbol teriminde Gerrard ismi var. Savunmayı da kurgulayan o, hücumda da hızlı başlangıçların anahtarı onda. Bu da İngiltere'nin en büyük silahı bana göre.

Ama İngiltere bu maçı kazanmak için oynasaydı farklı şeyler olabilirdi. Etkili bir Ukrayna izledik. Her ne kadar reyislerin şahı olsa da Sheva'nın yokluğu Ukrayna'nı daha da hızlı bir takım haline getirmiş ve hızlı oynadılar, kazanmaya ihtiyaçları vardı çünkü. Bu anlamda tüm riskleri de aldılar ama istedikleri gol gelmedi. Bunun da en büyük sebebi hücumda bitirici bir forvetleri olmaması, Sheva'nın 4-5 sene önceki halini fazlasıyla aradılar bu maçta.

Yarmalenko, Garmash ve Konoplyanka Ukrayna'nın şut makinesi gibiydi. İngiltere savunmasını açamayan, savunma üzerinde yıpratıcı bir etkisi olan santraforu olmayan Ukrayna mecburen işi fazlasıyla şuta indirgedi ve bunda da etkili oldular aslında. Dağı taşı kovalayan bu adamlar İngiltere karşısında uzaktan etkili şutlar attılar ama J.Hart etkisini gördük. Kaleci konusunda çok uzun zamandır sıkıntılar yaşayan İngiltere'ye Hart can etkisi olmuş. Nitekim aynı kaleci etkisi Pyatov'la gelmedi Ukrayna'ya ve biraz şanssızlık ama fazlasıyla kaleci hatasıyla İngiltere 1-0'lık skoru bulmayı başardı.

Hakemi de konulacağız tabii, özellikle yan ve çizgi hakemini. Çizgi hakemlerinin bir halta yaramadığını zaten Galatasaray - Atletico Madrid maçında onaylamıştık. Bu maçta da buz gibi golü yediler ama onun öncesi bariz ofsayt. Ondan bir önceki pozisyonda da Ukrayna'nın en net gol fırsatı yine ofsayt. Ukrayna maç sonrasında hakemler hakkında konuşacaktır ama hataların geneli onların lehine olmuş aslında. Tamam gol çok net ama öncesi?

Ukrayna ve İsveç böylece turnuvaya veda etmiş oldular ama bu iki takımda büyük izler bıraktı bu turnuvada. Aslında İrlanda dışında çok kötüydüler diyebileceğimiz bir takım yok turnuvada, bu da işin diğer bir boyutu. İtalya - İngiltere, Fransa - İspanya eşleşmeleri can yakacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir