28 Mart 2016 Pazartesi

Lucescu'nun Gündeme Gelmesi Sürpriz Olmaz, İmkansız Bir İhtimal de Değil


Gündemde mi bilmiyorum ama gündeme gelmemesi sürpriz olur. Shakhtar'la sezon sonunda sözleşmesi bitiyor ve ayrılacağını da açıkladı. Bir projesi vardı ama, hatta bu proje dahilinde ülkemiz için bazı takımların da gündemine geldi. 2 yıl daha teknik direktörlük yapacaktı, bu süre zarfında oğlu yardımcısı olacak ve hazırlanacaktı. 2 yıl sonunda da sportif direktör koltuğuna geçip teknik direktörlüğü oğluna bırakacaktı. Tabii bu planı devam ediyor mu bilmiyorum.

Türk futbol tarihinin de 2000'li yıllarda iki kırılma noktası var. Birincisi Galatasaray'ın Lucescu'yu kovması. Hanedan olma fırsatını kaçırmıştık ki 2001-2002 sezonunda yaptığını da herhangi bir teknik adam başaramaz, öyle bir işti. Diğeri ise Beşiktaş'ın Lucescu'yu göndermesi, onlar adına da 100. yıl kadrosu efsaneydi ve büyük bir şampiyonluk kazanmışlardı. Onlar adına da hanedan olma fırsatı vardı ama kaçırdılar. Bu fırsattan istifade de Shakhtar Lucescu'yu takımın başına getirdi ve 12 yıllık süreçte de büyük bir hanedanlık kurdular.

Shakhtar'ın zengin bir sahibi var, dolayısıyla sınırsız kaynakları. Lucescu, her ortama uyum sağlayan ve başarılı olan bir teknik adam. Az parayla da büyük işler başardı, çok parayla da ülkesinin şartlarına uygun işler yaptı. Shakhtar Donetsk onunla bir Şampiyonlar Ligi takımı oldu, bir dönem çeyrek finalden aşağısını görmez oldular, Dinamo Kiev'le rekabetlerinde açık farkla öne geçtiler, hatta bu rekabetin ateşini daha da yükseltip Ukrayna futboluna damga vurdu. 

Bu süreçte dev yıldızlar almaktan ziyade genç isimleri partlatmayı denediler ki transferden de büyük paralar kazandılar. Fernandinho, William, Douglas Costa, Alex Teixeria ve bunun gibi birçok isim. Güney Amerika'yı talan ettiler, müthiş futbolcular buldular ve büyük kazandılar. Sınırsız imkandan kastım ise, 10 milyon avro'ya da futbolcu aldılar ama 35-40 milyon avro'lara sattıkları oldu. Öyle bir imkan Galatasaray'da yok ama Lucescu'nun gözlem kalitesi de fazlasıyla iyi.

Tabii Lucescu 70 yaşına geldi, Lucescu'nun 2000-2002 yılları arasında Galatasaray'da yaptıklarından yola çıkıp bugünü değerlendirmeye kalkarsak Mustafa Denizli dönemindeki hataya düşeriz. Yanlış anlaşılmasın, hocaları kıyaslamıyorum, Lucescu aktif bir hoca, Avrupa yarışının yıllardır içerisinde. Kariyer anlamında da dev isim, Galatasaray şartlarını da en iyi şekilde biliyor ki Galatasaray aşığı olduğunu bile söyleyebilirim. Ama heyecanın kalmamasından korkuyorum, daha genç, Galatasaray'la birlikte büyüyecek bir teknik adam hayalim. Lucescu'ya kimse hayır diyemez, ben de demiyorum, orası ayrı.

Galatasaray'ın gündemine mutlaka gelir, hatta görevi kabul etmesi de sürpriz olmaz. Bu bir algı değil, olası ihtimal. Taraftarı da heyecanlandırır, orası ayrı ama Lucescu'nun heyecanı devam eder mi, yaş haddi onu ne kadar daha aktif kılar bilemiyorum. Dev bir teknik adam ama Lucescu'nun aklından yararlansak çok daha iyisi olabilir.. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir