6 Eylül 2018 Perşembe

Öğrenilmiş çaresizlik


Bilinen bir gerçek var. Mevcut yabancı kontenjanı kademe kademe aşağı düşecek. 14 yabancılı son sezonu yaşadığımız biliniyor artık. Konuşmaktan bıktık ama yabancı sınırı getirerek Milli Takım'ların çok büyük işler yapacağını düşünenler var. İşte bu ortamda ülke futbolunun gelişiminden söz etmek ne kadar doğru.

Birkaç yıl önce yaşadıklarımız malum. Hatta o günlerden kalan bazı sözleşmelerin acısı bugün hala yaşanmıyor mu. Tarık Çamdal gibi bir örnek karşımızda. Yabancı kontenjanı var denilerek 21 yaşında transfer edilmiş ve bugün 1.6 milyon avro'ya dayanan bir yıllık ücret kazanmış. Yine o dönemler uzatılan sözleşmesiyle 2.9 milyon avro'ya yakın bir ücreti olan Selçuk İnan diyelim.

Bonservis tarafı da var. Yerli futbolcu için ödenen 6-7 milyon avro'luk bonservisler o dönem için ideal görünüyordu. Mecbursun çünkü, vasat yerli bile değer kazanıyor. Bazı pozisyonları vasat isimlerle geçme zorunluluğu var. Maalesef bunu anlamıyoruz, bir futbolcunun iyi olduğu için oynamasıyla zorunlu olduğu için oynatılması arasında büyük fark var.

Bu düzen kaliteyi beraberinde getirdi. X yerli Türkiye'de kalmak için uğraşmıyor artık. La Liga'nın son sıralarında oynamayı da göze alıyor, hatta Japon Ligi'ni dahi düşünüyor. Cenk Tosun, Cengiz Ünder ya da Çağlar Söyüncü gibi isimleri konuşmuyorum bile. Bugün olmadık rakamlara Cengiz Ünder ve Çağlar Söyüncü gibi isimler Türkiye'de kalmaya devam edebilirlerdi. Ne Premier Lig ne de Roma'yı konuşurduk. Niye gitsinler ki, zaten burada çılgın rakamlar kazanacaklar.

Milli Takım böyle güçlenir işte. Avrupa'da ne kadar fazla futbolcumuz olduğuyla alakalı bir konu bu. Orada büyüyorlar, potansiyellerini daha net şekilde ortaya çıkarıyorlar. Ülke içindeki yerli sirkülasyonunun kimseye faydası yok. Yıllarca olmadık bonservis ve yıllık ücretler ödedik. Hatta bugün dahi onların faturasını ödemeye devam ediyoruz. Görünen o ki ödemeye de devam edeceğiz.

Kimse sizi zorlamıyor da. Mevcut kural bir yabancıyla alakalı da değil. 14 yabancı değil, en az 14 yerli bulundurma zorunluluğun var. İstersen 20 yerliyle oyna, ilk 11'inde ağırlıklı olarak yerlilere yer ver. Kimse sizin elinizi kolunuzu bağlamıyor, dilediğinizi yapın. Altınordu'yu bu yüzden övmüyor muyuz, sizde bunu örnek alabilirsiniz. Yabancı sınırı fazla diyen Ankaragücü'nün ertesi gün 3-4 yabancıyı aynı anda açıkladığını görüyoruz. Bu ortamda futbol konuşuyoruz işte.

İlla bir şey mi getirilmek isteniyor. Yerli teşvikini döndürün mesela. Fatih Hoca bu kuralı ilk açıkladığında "yerli teşviki" vardı. Ne kadar yerli oynatırsan havuzdan o kadar fazla para kazanacaktın. Maalesef bu kural kulüplerin isteğiyle kaldırıldı. Oysa bugün için çok önemliydi, en azından bu kadar yüksek sesli "yabancı sınırı" diye ağlamazdı kimse.

Yabancı futbolcu için vergi de getirebilirsiniz. Ülkemiz bir vergi cenneti, gelen futbolcu kemiksiz olarak parasını kazanıyor. Sen vergiyi getir, sonrasında gör bakalım 3 milyon avro'dan başlayan sözleşmeler imzalanmaya devam ediyor mu. Bu da bir teşvik mesela. Kulüpleri biraz daha "scout'a" yönlendiren hareket olur, doymuş isimler yerine potansiyelli yabancıları konuşmaya başlarız..

34 yorum:

  1. 6+2 olduğu zamanlarda yabancı kuralına çok karşıydım. Çünkü kulüplerin elini kolunu bağlayıp dediğin gibi Tarık tarzı futbolcuları almaya mecbur bırakıyordu.

    Yabancı sınırı kaldırıldı ama aşırı serbest bir biçimde. O zaman da sınırın böyle bu şekilde kaldırılmasına karşı çıktım. Çünkü kulüplerde Türk futbolcuların sürekli olarak forma giymesine engel olacak pür-yabancı bir düzene geçecektik.

    Şimdi yine gündem oldu. Katı sınırlamalarla asla başarı gelmez. Öyle saldım çayıra kulüpler ne halt yerse yesinle de başarı gelmez. TFF'nin denetleyici bir rol oynaması gerekir.

    Belçika, Almanya gibi ülkere baktığımızda çıkan cevherleri görüyoruz. Devlet ve TFF'nin büyük mali desteğinin yanı sıra kulüpleri denetleyen bir düzen oturtmuşlar. Yerli teşvikine yönelik atılımları var.

    Hal böyle olunca yıldızlar da patır patır çıkıyor. Almanya 5 milyonluk Türk nüfusundan Emre Canlar, Mesutlar, İlkaylar çıkarıyor. Hatta sağolsunlar bize de Hakan'ı, Cenk'i, Yunus'u çıkarıverdiler.

    Peki biz napıyoruz? 80 milyon dinamik nüfustan Cengiz, Çağlar biraz da Yusuf. Altınordu iyi ki varmış yani. At yurtdışından ve Altınordu'dan yetişmeleri Milli Takım'da oyuncu kalmıyor.

    İşte bu yüzden TFF sınırlama koymak kaldırmak yerine denetleyici bir düzene geçmeli. Kulüpleri altyapıya teşvik etmeli. Hatta kural değişikliği yapılacaksa bu yönde yapmalı.

    Altyapıdan oyuncu yetiştirmeye yönelik devlet ve TFF öyle bir destek hamlesi yapmalı ki 80 milyon nüfusta evinde oturan Messi'ler ortaya çıkmalı. Sonra bu Messi'ler bizim lig hak ettiği değere ulaşıncaya kadar Avrupa'nın dev liglerinde top koşturmalı göğsümüzü kabartmalı.

    Fena mı olurdu bir tane Avrupa'nın dev ekibinde oynayan dünya yıldızı bir futbolcumuz olsa Messi gibi Ronaldo gibi? Dünyanın parmakla gösterdiği. Hiç fena olmazdı beee...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu zaten yerli kuralıydı. Teşvik vardı ilk etapta ve en az 14 yerliyi zorunlu kılıyordu. Anlayamadılar maalesef.

      Sil
  2. Şu vergi konusunu atladım. O konuda tamamiyle katılıyorum. Son dönemde 3 büyükler 100 tane yabancı aldıysa ülke futbolunun gelişimi için 20si anca katkı sağlamıştır. Geri kalan 80'i oturmaya gelmiştir ki görüyoruz hala yedek kulübesinde oturuyorlar. Bu yüzden şöyle sağlamından bir vergi gelsin de kulüpler satın aldıkları yabancıları değil geliştirdikleri yabancıları kıyaslasın. Hem bu kıyaslama ileride kaliteyi de arttırıcağından oyuncu satışları ile gelir çoğalır. Bu da borçların erimesine yardımcı olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşlar otomatik olarak düşecek, daha takım oyuncusu, hatta ileriye dönük isimler almış olacağız.

      Sil
  3. Her kulübün sezon içinde 20 yaş altı Türkleri (mesela) 600 dk en az oynatılma zorunluluğu olsa, gençler de kendini gösterip kulübünde veya daha zayıf bi ekipte forma bulabilir.

    Hazır yedek kulübesinde oturan oyuncu sayısı artılmışken oyuncu değişikliği sayısı 3+1 olsa (+1, 20 yaş altı Türkler) genç oyuncuların oynatılması teşvik edilmiş olur, ama 3 değişiklik yapmadan genç alınırsa + kontenjandan düşmemeli; ayrıca kenarda bekleyen yedek oyuncuları da kırmayayım, uzun süredir oynamadı gibi durumlar olmaz. En azından 3 değişiklik hakkı dolunca mecburen bile olsa oyuncuyu alır

    Hepsini geçtim oyuncu yetiştirmek veya oynatmak isteniyorsa önce zeminden başlanmalı, çoğu takımın zemini futbol oynamaya engel.

    Ayrıca 2019da yabancı sınırının getirilmesi son 1 yıldır toparlanma eğiliminde olan takımlarımızın batırılıp satılma projesidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk 11 için bu tarz zorunluluklar bulundurmak artı sağlamak. İyi olduğu için oynatmakla zorunda olduğunuz için oynatmak arasında fark var. Bu durum teşvik edilebilir ancak.

      Sil
    2. küçük bi sayı zaten teşvik gibi düşünülebilir

      Sil
  4. neredeyse baştan sona katılmadığım bir yazı olmuş bu hocam.

    tarım çamdal vakıasının yabancı sınırı ile alakası yok.indiragandi cebellezi olayları var.bununda nedeni malumunuz kulüplerin sahipsiz olması.

    euro nun 7.65 lira olduğu bir zamanda sözleşmesine sadece 1 yıl kalmış oyuncuya yani emre akbaba ya 4 milyon avro ödendi.1 yıl öncesinin euro kurunu düşünürsek 8 milyon avro yapar.14 yabancı oyuncu serbestisi var .noldi ?

    futbolda normal piyasa koşulları işlemiyor türkiyede aga.bunun yabancı sınırlaması ile alakası yok.yabancı sınırlaması olsun ve galatasarayında bir sahibi olsun.tarık çamdal transferi gerçekleşmezdi.

    14 yabancı oldu .noldu?türk futbolu ekonomik yönden rahatladı mı?20 yıl öncesinden daha mı iyi durumdayız.uefa sırlamasında aman 10. sıradan düşmeyelim diye hesap yapıyoruz.
    en iyi olduğumuz yer 2001 de yedincilik.6 yabancılı takımlarla elde edilmiş bir 7.lik bu.

    https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method2/crank2001.html

    ''Bu düzen kaliteyi beraberinde getirdi. X yerli Türkiye'de kalmak için uğraşmıyor artık. La Liga'nın son sıralarında oynamayı da göze alıyor''

    bu yorumunuda çözemedim hocam.niye türkiyede kalmak için uğraşmıyor ?biz ligi niye kaliteli hale getirmeye çalışmıyoruz.cengiz tosun gelsin burda oynasın aga.tosun gibi kaliteli forveti satıyorsun sonra ondan gelen parayı negroda pektemek love larin yiyor.bu nası iş aga.

    ''Milli Takım böyle güçlenir işte. Avrupa'da ne kadar fazla futbolcumuz olduğuyla alakalı bir konu bu.''

    hocam biz 2002 de dünya üçüncü olduğumuzda yada sonraki başarılarda avrupada çok oyuncumuz falan yoktu.

    hocam 14 yabancı aşırı fazla.oğuzları sergenleri aykut kocamanları tanju çolakları ardaları bu yabancı sayısıyla çoğaltamayız.90 larda ve 2000 lerin başında onlarca yetenekli türk oyuncu vardı süper ligde.

    14 yabancı nedeniyle ligimiz vasat yabancı çöplüğüne döndü.

    +2 ler +3 ler çok saçma bir düzendi.yok 6+2 yok 5+0+3 falan.bu saçma düzenden yeni bir saçma düzene yani 14 yabancıya atlandı.doğrusu ikiside değil.

    ''Kimse sizi zorlamıyor da. Mevcut kural bir yabancıyla alakalı da değil. 14 yabancı değil, en az 14 yerli bulundurma zorunluluğun var. İstersen 20 yerliyle oyna, ilk 11'inde ağırlıklı olarak yerlilere yer ver. Kimse sizin elinizi kolunuzu bağlamıyor, dilediğinizi yapın.''

    hocam dilediklerini yaptıkları için kulüpler borç batağında.yani sen kural koymayıp sonra denetlemeyip dilediğini yani yerli yi oynatın yetiştirin diyorsun.yaparlar mı bu düzende.yapmazlar.ne yaptılar.?vasat yabancıları doldurdular.

    belli kuralları kısıtlamaları koycaksın hocam.

    14 yabancı ile ne oldu? euro lar yurt dışına daha fazla çıkmaya başladı.kalite arttı mı peki? yok. oynanan futbolu görüyoruz.

    önerim şu yabancı sınırlaması ile ilgili:

    bi defa yetenek olarak türkiye yetenekli gençlerin olduğu ve çok olduğu bir ülke.yani norveç ingiltere isveç gibi düz oyuncular iklim koşulları nedeniyle fazla çıkmaz.zaten bu ülkeler yetenek konusunda dışa bağımlıdırlar.isveç te norveç te bol bol afrikalı oyuncular görürüz.

    YanıtlaSil
  5. devamı...

    türkiyede ise 90 lı yıllarla birlikte harika oyuncular çıktı hocam.alt yapılar falan harika değildi.ama doğal yetenek dediğimiz vakıa bu.brezilya ve arjantin gibi.sergen yalçın isveç ten çıkmaz.misal.iklim koşullarına bağlı olarak.

    14 yabancı ile o kadar çok sirkülasyon yaşınıyor ki takımlarda 1 yıl öncesinin kadrosunu sayamıyoruz hocam.grosskreutz mesela.oynamadan gitti.14 yabancı ya bol keseden al. 6 yabancı kuralı olsa onuda al bunuda al olurmuydu?

    önerime gelirsek. 6 yabancı bize yeter.çok açık.neden?çin aslında bunun bir denemesini yaptı.yani çok sayıda yabancı yerine az ama kaliteli yabancı.sayı az olunca alırken daha ince elenip sık dokunacak.

    6 kaliteli yabancı bir takımın çehresini değiştirir hocam.bunu uefa kupasında 2000 yılında gördük.taffarel popescu hagi capone. olay bu.

    6 yabancının 2 avantajı olur.14 vasat yabancıya vereceğin paranın toplamını 6 kaliteli yabancıya verirsin.ligin kalitesi artar.yurt dışına euro çıkışı bir miktar azalır.takımların uefa ile olan futbolcu sorunları azalır.alt yapılara daha fazla önem verilir.misal galatasarayda harika oyuncular var malum 2000 jenarasyonundan.14 yabancılı bir düzende sen bu gençlerin ne kadar süre alacağını zannediyorsun?

    yetenekli oyuncu avrupaya niye gitsin hocam.süper ligde kalsın ve ligin kalitesini artırsın.

    alanya cisse yi aldı sol açık fernandez i aldı love u iyi güzel.diğer yabancılar vasat abi.sırf 14 yabancı var diye alınıyor.

    6 yabancı az değil bu arada.bir takımın yüzde 60 ı demek.zaten şu anda 1-2 yerli oyuncuda oynuyor takımda.9 etti.diğer vasat yabancılar yedek kulübesinde euro alıp ülkelerine dönüyor.türkiye içinde büyük ekonomik zarar bu.

    bu arada tarık çamdal almanya alt yapılı.vasat yabancı ve gurbetçi yerine vasat yerli olsun hocam.sıkıntı olmaz.

    YanıtlaSil
  6. ''Bu zaten yerli kuralıydı. Teşvik vardı ilk etapta ve en az 14 yerliyi zorunlu kılıyordu. Anlayamadılar maalesef.''

    hocam ne yerli teşviği allasen.14 yabancıya izin verdikten sonra bu gelinen noktaya gelinceği zaten belliydi.

    yabancıya karşı değilim.uefa kupasının alınmasında taffarelin haginin popescunun capone nun büyük katkıları oldu.ben bu 14 yabancıya karşıyım hocam.çok fazla ve gereksiz bir sayı bu.kulüpler vasat yabancılar çöplüğüne döndü hocam.ve her sene 8 i yollanıp yeni 8 tane yabancı alıyorlar.ve bunlara euro ödeniyor hocam.yurt dışına çıkıyor bu para.

    90 lı yıllarda 2000 lerin başlarında ilk 11 leri sayacağımız kadrolar oluşuyordu.hojdonk revivo rapajic fenerde misal.sonra +3 kuralı gelince josico lar maldonadolar türemeye başladı.ve devam etti.

    sınırı koyacaksın abi. 6 yabancı sınırını koy bakalım.takımlar nasıl kaliteli yabancı peşine düşecekler.

    çini örnek verdim mesela.3 yabancı sınırı var.yerli yetenek konusunda bizim çok gerimizdeler tabi.acayip kaliteli yabancılar alıyorlar tabi para bol.ama çöp almıyorlar hocam.sonra soriano yu gözlüyoruz :)

    biz o kadar bonservis veremeyiz ama bonservisi elinde olan baya bi kaliteli oyuncu alınabilir 14 yabancıya verilen paranın toplamında 6 yabancı oyuncu.

    maicon mu servet çetin mi?servet çetin tabi.çıkıyor hocam .orada sorun yaşamayız.

    sayfanın sağında dünden bugüne galatasaray kadroları var.ilk kadroya bakın.yetenek çıkar hocam.

    14 yabancı kuralından sonra türk futbolcusu ve türk futbolu bitti aga.tek tük isim sayıyoruz.bir elin parmağını geçmiyor.eskiden ise onlarca isim sayardık.türk futbolcusu olarak.

    maaşlar yükselecek bonservisler yükselecek diye sıkıntı yapmana gerek yok.14 yabancılı kuralda emre akbaba 1,7 milyon avro aldı.bunun kuralla muralla alakası yok.kulüpler sahipsiz olduğu için olmayan paraları birileri yükseltip cebellezi yapıyor.

    ben eskiden olduğu gibi içine kaliteli 4-5 yabancı karıştılmış süper ligi izlemek istiyorum hocam.bu izlediğimiz lig sanki ingiltere liginin ispanya liginin 3. ligi gibi oldu.sahada 11 vasat (en azından yarısı vasat) yabancı izleyeceğime gider 11 kaliteli yabancı ile oynanan premier ligi izlerim.ki ona döndü olay.bunlarda yabancı onlarda yabancı .

    süper ligin hikayesi bitiyor .o hikayeyi tanju çolaklar aykut kocamanlar feyyaz uçarlar yazıyordu.ve bizden olduğu içinde bize ait bir hikaye ortaya çıkıyordu.

    hamza hamzaoğlunun vasat şampiyonluğundan ne kaldı geriye.sıfır.hikayesi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kısaca vasat süper ligi özlemişin sen, vasat yerlileri izlemeye özlemişsin nasıl fantezi bu kardeşim :) premier ligde ful yabancılarla oynanıyor ,adamlar bunu mu söylüyor yani ingilizlerle oynayalım premier ligin hikayesi bitiyor falan mı diyor :):)

      Sil
    2. Yorum için teşekkür ederim ama ben de bu yoruma baştan sona katılmıyorum. 14 vasat yabancı getirme, iyileri oynat. Ya da 28 kişi yerli çık, yabancı alma. Burada yabancı zorunluluğu yok, aksine yerli kuralıdır bu. Futbol 2000lerdeki gibi oynanmıyor, makas çok açıldı. Her dönem değişen bir futbol var, bugünün düzeni de bambaşka.

      O bahsettiğin günlerde de diğer ülkelerin yabancı sınırı olurdu. Bugün AB statüsü var, sen de Avrupa Birliğine girmeye çalışan bir ülkesin. Çağın gerisinde kalalım, yerel mücadelemiz bize kalsın diyorsan dediğin gibi olsun.

      Sil
    3. adsız 13:54

      premier lig bir proje ve zorunluluk.proje belli.kaliteli yabancıları alıp ligi dünyaya pazarlama ve para kazanma projesi.bunu yaptılar.umurlarında değil haliyle sahada ingiliz mi oynuyor alman mı?onlarda önemli olan ligi pazarlamak.

      zorunluluk ne peki?ingilizler yetenek olarak kısıtlılar.tıpkı norveç isveç gibi.brezilya arjantin gibi doğal yetenekler çıkmıyor.haliyle tabi ki bu durumda premier lig ful yabancı ile oynanır.hem bir proje hemde zorunluluk.misal ingilterenin eski yugoslavyada olduğunu farzedelim bir an.o zaman bu naklen yayınları dünyaya satma projesi ful yabancılı hale gelmezdi.misal.karışım yaparlardı.

      süper lig kalitesi şu anda 14 yabancıyla öyle bir düştü ki bende vasat süper ligi özlemeye başladım haliyle :)

      burak eren

      ben zaten yabancı hiç gelmesin demedim.bu 14 sayısı aşırı fazla.bunu 6 ya düşürmek gerekiyor.bu yerel mücadele edelim manasına gelmiyor bence.6 yabancı demek bir takımın yüzde 60 ı demek.önemli bir rakkam bu.

      daha öncede yazdım.türkiye yetenek olarak geride kalmış bir ülke değil hocam.al daha yeni yunus akgün çıktı.yazıcı abdulkadir ömür çıkıyor.yani norveç isveç değiliz.düz oyuncular çıkıyor diye sıkıntıya girmeyiz.

      2000 jenarasyonu ve sonrası için önemli bir karar olur sayının düşmesi.

      ideal olan sayı 6 ama herhalde 8 yada 10 a düşürecekler.

      Sil
    4. 14 fazla değil, diyorum ki sen alma. Zorunda değilsin ki. Futbol 90lardaki gibi değil, değişti. Yabancı kontenjanları çağın gerisinde kalmak, zorunda olduğun için vasat isimleri oynatmak. Kontenjanı getirince yetenek fışkırmıyor, sen teşvik et, destekle ki o yetenekler çıksın. Mümkün olduğu kadar da Avrupa'ya gitsinler, kalmasınlar burada. Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü gibi isimleri görüyorsun.

      Rıdvan Dilmen, Tanju Çolak dedin. Allah aşkına en büyük başarıları nedir o ekibin :)

      Süper Lig'in kalitesi yerinde, şu an herkes herkesi yenecek kalitede. Eskiye oranla çok daha iyi. Neden vasatı seviyoruz anlamıyorum.

      Sil
    5. Bu konuyu tartışmak bile ayıp aslında. Göz, nizam ve mantık..

      Sil
  7. Yabancı sayısını azaltmak bir süre sonra yanlış yaptık denilerek geri dönülecek bir karar olur. Sorun yabancı sayısında değil, kulüplerin yönetiliş aslında sömürülüş sisteminde. Bu karar kısa vadede yeni borçlar getirir. Büyükler Eljif Elmas, Michael Frey örneğindeki gibi geleceğe yatırım olacak, ucuz isimler yerine kariyer satın laır. çoğu da elde patlar. Harun örneğindeki gibi 2 milyona milli kaleci alamazsın. Aççık arttırmada 6-7 olur o rakam. Emre gibi isimlerin transferi kan gövdeyi götürür. Yurt dışında kim varsa, bir iki maç kim iyi oynarsa ihaleye çıkar. Bu sistemin iyiliğin ispatı Cenk Tosun, Gomez ve Abubacar'lı yıllarda daha çok çalışıp gelişti ardından formayı Negredo'dan kaptı ve Everton'da oynuyor bu adam. Yabancı sayısını düşür bakalım 3-4 alınca çalışıp, gelişir mi! Sonuçta gene "deve boynun eğri, nerem doğru" hikayesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi olan oynar zaten. Burada nasıl olsa oynarım diye düşünen adam niye çalışsın ki. Dünyaları kazanacak zaten, bir hedefi yok. İyi futbolcularla gelişirsin, o rekabet seni istemesen dahi geliştirir. Tutunamazsan da gidersin zaten.

      Sil
  8. cenk tosun vakıasına gelelim.

    cenk tosun yabancı sınırı olduğu zaman keşfedildi.gaziantepspor tarafından.

    cenk tosun 14 yabancılı sistem olsaydı bırak gelişmeyi alınması daha düşünülmezdi belkide.

    biz halen 6 yabancılı sistemin son verimlerini konuşuyoruz burda.14 yabancı devam ederse yerli oyuncu konuşulmayacak aga

    cenk tosun 6 yabancılı sistemlede kendini geliştirirdi.6 yabancılı sistem gomez i abubakarı transfer etmene engel değil ki.larini transfer etmene engel.

    yerliler yerliler arasında rekabet edecekler.burası net.yani sen kötü yerli oyuncuya mahkum değilsin.tarık çamdal kötü mü o zaman gökhan gönül bulmaya çalışacaksın.olay bu.

    para olayını zaten yazdım.paranın yükselmesinin yabancı sınırı ile alakası yok.kulüplerin sahibi olmaması ile bağlantılı bir konu o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortada vaka yok, adam rekor transfer yaptı. Hem de senin beğenmediğin yabancı kuralı içinde oynayarak. Kendi kendini çürüttün :)

      Sil
    2. cenk tosun 6 yabancılı sistemde ortaya çıktı gaziantepte.bunu atlıyorsun burak kardeş.cenk tosun feda sezonunda ve henüz 6 yabancılı sistem varken transfer edildi.yani o dönem 14 yabancı kuralı olsaydı eğer ne gaziantep cenk i bulmak için bir araştırmaya giderdi ne de beşiktaş transfer ederdi.haliyle cenk bu sınırlamanın getirdiği bir vakıa dır.

      cenk rekor satış yaparken negredo love larin in toplam maliyetlerini düşün birde.yani satış yapmakta öyle övünülecek bir şey değil.özellikle büyük takımlar için.

      Sil
    3. Sevgili arkadaşım, kimsenin herhangi bir sistemde ortaya çıktığı yok. Cenk Tosun bir gurbetçi, Frankfurt'da da beklenti sahibi olunan bir isimdi. Beşiktaş'a geldi, 2 sene Bilic yönetiminde oturdu bu adam. Çıkışı Şenol Güneş ile, 14 yabancılı düzen. Everton'a transferi, CL'de yürümesi 14 yabancı ile. İyi çünkü, kaliteli, kendini geliştirdi. İyi olan oynar. Bu kadar basit.. Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür neyin ürünü. Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü neyin ürünü. Yunus Akgün bugün neyin ürünü. Barış Alıcı neyin ürünü. Ne kadar boş yorumlar, hiç kusura bakma, kırılma. Şu mantıksızlığa cevap verdiğim için kendime kızgınım.

      Sil
  9. yabancı kuralı konusunda günümüzde birkaç örnek vereyim.

    ben en fazla 6 yabancı oyuncunun yanısıra en fazla 4 gurbetçi oyuncunun olması gerektiğini düşünüyorum ayrıca.neden?

    trabzonspor galatasaray maçının ilk 11 lerine bakalım.trabzonzpor a bakalım daha doğru

    https://www.transfermarkt.de/spielbericht/index/spielbericht/3069739

    yabancılar:7 yabancı 1 gurbetçi 3 yerli. bu ilk 11 de majid hüseyni olmasada olur .

    yani 6 yabancı ile gayet iyi bir 11 kurabilirsin.

    kayserispor fenerbahçe maçına gelelim.

    https://www.transfermarkt.de/spielbericht/index/spielbericht/3069736

    kayserisporun fenerbahçeyi perişan ettiği ilk 11

    7 yabancı 3 gurbetçi 1 yerli (umut bulut)

    muhtemelen kayserisporun ideal 11 i bu.sezon boyu bu 11 ile yoluna devam edecek ertuğrul sağlam.

    geniş kadroda 12 yabancı var.5 i dışarda kalıyor.

    demek istediğim sahadaki ilk 11 deki 7 yada 6 yabancıyla yerliler rekabet etsin hocam.yada gurbetçilerle yerliler rekabete girsin.

    saha kenarındaki 6-7 yabancı kaynak israfı.bunun ekonomik boyutuda var.

    14 yabancı demek yerli oyuncuların rekabete neredeyse girememesi demek.rekabete girmek için 23 kişilik kadroya girmen lazım.14 yabancı 6 gurbetçi olsa.geriye 3 türkiyeden yetişmiş oyuncu kalıyor.sonra rekabete girsinler diyoruz.iyide rekabete girmeleri için 23 kişilik kadroya girmeleri lazım.

    gollerin çoğunu yabancı oyuncular atıyor deniliyor.yerli oyuncu yokki kadrolarda.böyle garip istatistikler veriliyor yabancı oyuncular lehine.

    bu istatistik eşit şartlarda yani ilk 11 lerde yarısı yabancı yarısı yerli olduğunda bir anlam ifade eder.

    6 yabancı 4 gurbetçi oyuncu ideal çözümlerden biri.23 kişilik esame listesine de 3 kendi alt yapından oyuncu zorunlu maddesi getirirsin.genç yetenekler maç havası almaya başlar önce.

    6 yabancı + 4 gurbetçi oyuncu ile 10 türkiyeden yetişmiş oyuncu ilk 11 rekabetine girerler.iyi olan çalışan oynar.

    diğer türlü türkiyeden yetişmiş oyuncular bırak oynamayı rekabete girecek pozisyonu bulamıyorlar hocam.23 kişilik kadrolar önemli bu bakımdan.

    yunus akgünler ozan kabaklar celil yüksel ler için önemli bir karar olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilediğin örneği ver, çok mantıksız. Hiç kusura bakma..

      Sil
  10. 2014-2015 sezonu.yabancı sınırlaması gelmeden önceki sezon.şenol güneşin bursasporu.o sezon süper ligde en çok gol atan takım oldular.

    civelli behich josue bellushi fernandao bakambu 5 yerli.yedeklerde sıfır yabancı.

    https://www.transfermarkt.de/spielbericht/index/spielbericht/2470012

    güzel oyun bol gollü 6 yabancılı bir sezon.doğru teknik direktörle doğru yabancılar seçersen gayet güzel oluyor .

    şenol güneşin yabancı sayısı ayarlansın demesinin altında biraz bu var bence.beşiştaşta kadroyu o kadar şişirdiler ki şenol güneşin kafası rahat değil oyuncularında kafası rahat değil.defalarca fazlalıkları satın diye sezon başı açıklamalar yaptı.

    bu fazlalığın oluşmasının ana nedenlerinden biride 14 yabancı oldu.

    bu arada tff zaten 4 yıllık bir yabancı kuralı koymuş ve açıklamış.bu sezon 4. yıl doluyor. yani yeni kuralın açıklanması şu zamanlarda tesadüf değil.

    https://www.fanatik.com.tr/tff-yabanci-kuralini-resmen-acikladi-413799

    yeni 4 yada 5 yıllık konulacak kural türk oyuncuların ve türk futbolunun geleceğini şekillendirecek.bu yeni gençler için çok önemli hocam.

    bence 14 yabancının savunulacak hiçbir tarafı yok.hem ekonomik yönden hemde türk futbolcusunun gelişimi bakımından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O güzel dediğin takım ligde 6. oldu. Bu galiba yayınlayacağım son yorumundu. Artık yorumlarda mantık arayacağım, iş oraya geldi.

      Sil
    2. hocam bakıyorumda erken pes ettin :)

      oysa ben mantıksal açıklamalarımı istatistiklerle de destekliyordum.

      sana mantıksal bir açıklama yapayım

      son 3 sezonda avrupa kupalarında kazandığımız puanlar.yani 14 yabancıya geçişle elde edilen başarı .

      15-16: 6.7 puan
      16-17:9.7 puan
      17-18: 6.8 puan

      ondan önceki 3 sezona bakalım.6 yabancının kural olduğu.

      12-13: 10.2 puan
      13-14: 6.7 puan
      14-15: 6.0

      https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method4/crank2017.html

      yani değişen bişey yok avrupa kupalarında.

      kalite yükselmiyorsa avrupada yüksek puanlar gelmiyorsa niye 14 yabancı aga.bunun mantıksal açıklaması yok.

      şu şu şu nedenlerle 14 yabancı yaptık ve bunun meyveleride ahada bu.diyebilirmisin?yok

      yada 14 yabancı olduktan sonra dünya bizi izlemeye başladı diyebilirmisin? yok

      vasat yabancılarla bir yere varılamaz.net
      türkiyeden yurt dışına euro çıkmasıda ekonomik açıdan büyük sorun.

      Sil
    3. Fatih Hoca biraz önce bir geri zekalıya anlatır gibi anlattı kuralı. Onun üzerine bana söz düşmez ki.. Pes etmedim, sadece mantıksızlığa cevap vererek blogun yorum kalitesini düşürmek istemem.

      Sil
  11. 10-12 yabanci yeterli

    YanıtlaSil
  12. Hırvatistan buna en güzel örnektir. Oyuncularını büyük liglere göndererek çok başarılı bir milli takım oldular. Belçika, isviçre ve bir zamanların Hollandasi. Bizim kendimize ornek almamiz gereken oluşumlardır.şunu da unutmamak gerekir ki yabancı oyuncu oynatmanın yasak olduğu dönemler milli takımımızın en kötü olduğu dönemlerdir. İngiltereden sekiz yediğimiz dönemler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle ekol olursun zaten. Futbolcularının mümkün olduğunca Avrupa'ya lig / takım ayırt etmeden gitmesi gerekiyor. Sen burada yabancı sınırını aza indirip, yerliye ödenen parayı arttırırsan o isim niye ayrılsın ki.

      Sil
  13. Bakma onlar da biliyor yabancı sınırı getirmenin yanlış olacağını ama bunu bilerek ve isteyerek dillendiriyorlar.Görüşlere saygım var ama yabancı sınırı gelsin diyenlerin beyinlerinde sorun olduğunu düşünüyorum mantığı yok çünkü bunu istemenin

    YanıtlaSil
  14. Hocam her şeyi geçtim, yerli sınırlaması aslında falan, olayın detayını anlatmayı, şu durumu savunmayı hepsini geçtim. Niçin sayıya takılıyoruz? Nicelik nitelik ayrımını niye yapmaya çalışmıyoruz abi bari? Burada da, dışarıda da bir sürü "14 çok fazla abi yaa" diyen insan var. Bu insanlar ama, demiyor ki isveç 2. liginden 30 yaş üstü adam getiriliyor, ne bileyim milli takım koşulu olsun, şu şekilde bir şart koşalım.. Bir saplanılmış sayı fazlaya, abi olsun, Meleke şöyle diyor ve çok haklı; "kendi takımında forma için rekabet edip de geçemediği futbolcuyu türk oyuncular milli takımlarla nasıl geçecek?" Tarık'lar Veysel'ler örnekler çoğaltılabilir, yaşı 30 ve üstü olanlar daha net hatırlar, bir Kemal aldı Fenerbahçe zamanında, o adam 5 sene yedek kulübesinde oturdu yahu, hem de hiç azımsanmayacak ücretlere.. Beşiktaş'a bir Baki Mercimek geldi mesela, bu sayılan isimler yabancı sınırı olmasa 3 büyüklerin tribününe giremezdi, ama çoğu 11 oynadı, daha kötüsü; kulübede oturduğu yerden ve hatta evinde yattığı yerden kazandı.. Sayı türk gencini kurtarmaz, aksine geçmişte bi dünya örneği gibi takımda yerini, alacağı gırla parasını garanti görenlerin kendini zerre geliştirmemesine neden.. Daha önce defalarca yaşamışken hem de, nedir nedendir bu ısrar, niçin dar pencereden bakarız bu kadar!
    Ha son kertede bence getirilecek yabancıların niteliklerinde bir takım koşullar adım adım konmalı, aynı zamanda aynı uefa'ya verilen listede olduğu gibi ne bileyim premier lig'teki gibi, kıstaslar da türk oyuncu zorunluluğu olarak var olmalı.. Bittabi bu seviyede Premier Lig'teki kıstasları olduğu gibi alamayız ama kademe kademe katışaltırıp orta vadede onların durumuna getirmeyi düşünebiliriz. Alt yapından çıkardığın 3 oyuncu ilk 18'de, bunun 1i 11'de olmalı dersin, bir kaç sene içerisinde sayıyı 1er 2şer artırırsın mesela. Vs.. vs.. Yabancı yerli tartışmasında yerlinin yanında olmak adına bir dünya şey söylenebilir, ancak yabancı sayısı ile sorunu çözmeye çalışanlar ligi, tüm kulüpleri yerin dibine sokmaktan başka bir işe yaramayacağını nasıl göremezler aklım hafsalam almıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kriter belirlenebilir elbette. Ben vergi kısmındayım aslında. Abuk maliyetler var, eğer vergi gelirse bu mecburen aşağıya çekilecek.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir