14 Haziran 2019 Cuma

Dortmund'un Isak transferinden zarar edeceğine pek ihtimal vermiyorum


Bütün "genç yatırımları" tutacak diye bir kural yok. Bazısı büyür, bazısı beklentiyi karşılayamaz ama bu felsefe genellikle artıyla sonuçlanır. Dortmund da bu işi en iyi yapan takımlardan biri. Aldıkları isimler genelde parlar. Son yıllarda parlamayan Emre Mor ve Isak var diyebiliriz.

Gerçi Emre Mor'dan bile kar elde ettiler. 9 milyon avro'ya almışlardı, 13 milyon avro'ya sattılar. Üstelik bir sezon içerisinde. Emre Mor o kadar "benden olmayacak" imajı verdi ki bir yıl içerisinde vazgeçmek durumunda kaldılar. 

Emre Mor'un şu an geldiği noktaya bakınca da haksız çıktıklarını söyleyemem. Dortmund'a transfer olduğu gün çok ciddi potansiyeldi, hatta Euro 2016 kadrosunda dahi yer bulmuştu. Yapamadı ama, bu seviyeyi kaldıracak olgunluktan çok uzakta. Asıl zararı Celta Vigo yaşadı.

Yine o dönem 8,6 milyon avro'ya transfer edilen Isak ise belki sorunlardan uzakta ama beklenen gelişimi de gösterebilmiş değil. Henüz 19 yaşında gerçi, yolun başında. Dortmund adına büyük yatırımdı. 16 yaşındaki halini hatırlıyorum da, yaşıtlarına göre müthiş bir fizik avantajı vardı. Hatta yeni Ibrahimovic yakıştırması dahi yapıldığını hatırlıyorum.

Olmadı demek için erken aslında. 19 yaşındaki bir futbolcudan bahsediyoruz. Dortmund'un A takımında bulduğu şanslar var. Bu sezonun ilk yarısında genellikle Dortmund'un 2. takımında yer aldı. 2. yarısında ise Willem II formasıyla 16 maçta 13 gol 7 asisti var. Hollanda Ligi'nde böyle bir yeteneğin bu istatistikleri yapması şaşırtıcı değil. Enes Ünal'ın da bu yaşlarda rakamları yakındı.

Transferin detaylarını bilmiyorum. Mutlaka bonus maddeleri ve ciddi anlamda sonraki satış payı vardır. Bazen böyle olur, sizde tutmayacaktır ama x takıma gönderirken de futbolcunun gelişim ihtimalini düşünürsünüz. Isak için ödenen 6.5 milyon avro'yu düşük buldum. Dortmund'un zarar etmeyi gözde alacağını düşünmüyorum bile.

Real Sociedad için çok ciddi bir hamle. Keyifli bir takım ve son yıllarda gelişim sağlayan birçok yetenekli isim var. Isak da mutlaka yükselir, potansiyeline yaklaşır. 6.5 milyon avro düşük görünse de bu futbolcuyu aynı rakama size satmazlar mesela. Gelişemeyeceğine inanırlar, sonraki satış payına güvenemezler.

2 yorum:

  1. Dortmund'un hızlı oyununa çok uyan bir futbolcuydu Isak ben çok büyük bir paraya premier lige gider diye düşünüyordum. Halen daha da o potansiyeli taşıyor. Yaşı çok genç doğru takım ve doğru oyun tarzına ihtiyacı var. Bir de çok çalışmaya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundesliga'da tutunamadı maalesef. Hala potansiyel, hala geleceği var. Belki Dortmund'un geri alma opsiyonu da vardır.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir