7 Haziran 2019 Cuma

Luyindama'nın futbolu kadar karakteri de oldukça ateşli


Demokratik Kongo denildiğinde biz Galatasaraylılar için akıllara öncelikli olarak Nonda gelir. Galatasaray tarihinin gördüğü en iyi "yedek" forvetlerden biriydi. Hatta kendi dönemim için konuşayım, en iyisiydi. 20 maç oynayamasa, 21. maçta 20 maç oynamış gibi etki edebilen isimleri seviyorum. İşini yapan, mücadelesinden ödün vermeyen ve en önemlisi de beklerken "sorun çıkarmayan".

Nonda daha uç bir isim tabii. Monaco'da oynadığı dönemde Avrupa'nın en iddialı forvetlerinden biriydi ve gün itibarıyla Drogba nasıl anılıyorsa, Nonda'da da o potansiyel vardı. Öyle sakatlıklar yaşadı ki 2 yıl topa vuramadığı zamanlar oldu. Galatasaray'a gelmesi de bu yüzden zaten. Diğer türlü hayal dahi edebileceğimiz bir isim değildi. Şimdilerde ne yaptığını ise bilmiyorum. Keşke İstanbul'da bir maçımıza çağırsak ve onurlandırmış olsak.

"Kongo'da Shabani Nonda'dan dolayı Galatasaray'ı herkes bilir. Aslında Galatasaray sadece Kongo'da değil tüm dünyada bilinen büyük bir kulüp. Ülkeme birinci gidişimde forma götürmüştüm. Şampiyon olunca çok sipariş aldım ama forma bulamadım!"

Luyindama da unutulmayacak isimlerden biri olacak. Futbolu gelişime oldukça müsait ve Marcao'yu da hesaba katarsak müthiş bir scout başarısı var. Birbirini bu kadar tamamlayacak ikiliyi az buluruz, hatta son yıllarda bulamadık da. Galatasaray'ın şampiyonluğunun en önemli noktalarından biri de stoper tandemi oldu.

Luyindama'nın futbolu kadar karakteri de oldukça ateşli. "Boss" olayından bile güzel bir hikaye yazılır. Bu tarz ateşleyici futbolcular da daima sevilir. Bir de buna "futbolu" eklendiğinde unutulmayacak isimler ortaya çıkar. Galatasaray'a gelen yabancıların hemen hemen hepsi çok kısa zamanda yüksek seviyede aidiyet kazanıyor. Bu takımın kimyası gerçekten de benzersiz.

Hocanın kafasında bir oyun düzeni var. Stoperlerin mümkün olduğunca orta sahaya yaklaşmasını ve oyun kurma becerikli olmasını istiyor. Topla da çıkabilirsin, pas da yapabilirsin. Bazı zamanlar "gereksiz risk" alıyor diyoruz ya, aslında bu hocanın isteği. Bu göze alındı ve Luyindama'nın bazı anlarda zorlaması bundan.

Çok güçlü, atlet ve topla çıkabilme gibi özellikleri de farklılık oluşturuyor. Stoper geç olgunlaşır, bu yüzden yaşının 25 olması onu "genç" olarak anmayacağımız anlamına gelmez. 8 milyon avro'luk bonservis çok değil, Avrupa piyasasında hiçbir şey. Şampiyonlar Ligi'nde iyi bir dönem öyle piyasalar oluşturacak ki. Özellikle Luyindama için Premier Lig piyasasında oldukça umutluyum.

10 yorum:

  1. Adamın farklı bir karizması var büyük takımlar buna ayri bir önem veriyor.

    YanıtlaSil
  2. Bonservisi hala alinmadi bu yonetim beni korkutuyor acikcasi,gecen transfer doneminde neler yasadik biliyoruz

    YanıtlaSil
  3. scout becerisi stoperde olduğu kadar santraforda da olsaydı keşke. iki kanat forvetin arasında pivot oynamak zorunda kalındı. asıl scout becerisini u20 world cup sonrası görmek isterim. bakalım ordan isim bulabiliyolar mı? 13 yaşımdan beri yani 2013teki turnuvadan beri takip ederim. biçok bonservissiz alınan oyuncu şimdilerde yıldız. bonservissizi boşverelim. şöyle marcao fiyatı iki tane yetenekli genç alsınlar bu turnuvadan benim gözümde başarılıdırlar. u20 turnuvasını takip etmiyolardır bile ya neyse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her turnuvayi birden fazla kisiyle takip ediyorlar kardesim maddi imkanimiz yok herkesi getiremiyoruz, GS scout ekibi acik ara Türkiye ve dogu Avrupa'nin en iyi scout ekibi.

      Sil
    2. bruma hadi diyelim o zaman turnuva türkiyedeydi göz önündeydi. ondan sonra hiçbir u20 world cuptan bi tane genç almamışız. parayla alıcaz diye bişi de yok. bisürü bonservissiz alınıp yıldız olan oyuncu var bu turnuvalardan. yani bu turnuva 20 altı jenerasyonunun dünya üzerindeki en iyilerini temsil etmiyo mu? tamamen değil de genel olarak ediyo bence. amaç da dünyanın en iyisini bulmak zaten. biz burdan bi iki oyuncu kapsak yeter benim için. salzburg mesela. bak son bikaç sezonunda aldığı gençlere. hepsini bu turnuvalardan hatta kıta u17 turnuvalarından buluyo getiriyo. çoğunu da bonservissiz almış. yani bulan buluyo. hem düşük maaş hem 0 bonservis o ülkenin en iyi genç oyuncularından birini alıyosun. güzel bişey bence. biz de denemeliyiz böyle risksiz hareketler. gidip brumadaki gibi 13 verelim demiyorum tabi. oyuncu yetenekliyse ve kendini göstermişse arjantin gibi portekiz gibi fransa gibi ülkelerin gençleri karşısında iyi oynamışsa cüzzi bi miktar verilir. hatta afrikadaki kulüplerden bonservissiz bile alınır ki salzburg hep bunu yapıyo. hatta yetmiyo lieferinge alıyo. iyi bi scout ekibi böyle şeyler yapmalı mutlaka. emre utkucan ve ekibi şu anki turnuvadan kendini ispatlamış 2 genç alsalar bonservissiz getirseler kim yok der. ben şahsen o zaman scout ekibimiz var diyebilrm.

      Sil
    3. Galatasaray takip ediyordur, emin olabilirsin. Nijeryalı U20 stoperi aldık zaten, alabiliyoruz yani :) Bu işler biraz maliyete bakıyor.

      Sil
    4. evet ozornwafor. o da brumadan sonra ilk kez bu sene. bence yönetimin etkisi var. emre utkucan ve ekibi bayağıdır var çünkü. ozornwafor muhtemelen afrika şampiyonasındaki başarılı performansı sonra alındı. dünya kupasındaki performansını beğenmedim. özellikle abd karşısında çok ağır kaldı. bi turnuvaya bağlamamak gerek tabi başlangıç için iyi. şahsen burda da yazdım. ozornwaforun takımından utini isterdim sol beke. ihtiyacımız da vardı. yazmamın akabinde maccabi haifaya transfer olduğunu gördüm. 120bin € gibi düşük bi paraya. yine diyim eğer bu turnuvadan sonra en az 2 yetenekli genci alabiliyosak o zaman inanırım iyi bi scout ekibimizin olduğuna.

      dipnot olarak ben mesela amatörce, evimde, imkan buldukça bütün maçları izleyip notlar alarak futbolcuları yazıyorum tek tek. en iyilerini. burda da paylaşmıştım zaten. yani ben böyle elime hiçbişey geçmeden sırf zevkine bu kadar kafa yoruyorsam eh onlar da scout ekibi benden daha iyisini yapmalılar. sıfır riskli futbolcuyu almaktan çekinmemeliler.

      Sil
    5. heee bi de şey var. ozornwafor yazısında yabancı sınırına takılındığını gördüm. takılmamak gerek bence. salzburg mesela lieferinge kiralıyo fazla oyuncuları. biz de bulalım bi tane alt ligten takım kiralayalım. hem onlar kazanır hem biz. fazlasını u21e atarız. böyle böyle sıfır riskle parlayanı alalım takıma.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir