21 Eylül 2019 Cumartesi

Buradaki kıyas biraz daha Fernando / Nzonzi ekseninde


Konuşmak için henüz erken olsa da bu kıyas ister istemez yapılacak. Kıyas içine Felipe Melo'yu katmıyoruz tabii, o daha farklı bir profil. Oynadıkları pozisyon aynı gibi görünse de çok daha farklı meziyetleri ve beklentisi olan bir futbolcuydu. Buradaki kıyas biraz daha Fernando / Nzonzi ekseninde. 

Transfer süreciyle başlayalım. Nzonzi transferini de "fırsat" üzerine konuşabiliriz. Sevilla'ya Fernando'yu 4.5 milyon avro bonservisle sattığımızda "Banega'yı isterken eldeki bulgurdan olduk" diye konuşulduğunu hatırlıyorum. Fernando'dan yana beklenti eşiği ne kadar düşmüş olsa da takım için alternatifi olmayan bir isimdi.

Fernando, Galatasaray kariyerine müthiş girmiş ve kendi pozisyonu adına "acaba en iyisi mi" dedirten bir futbolcuydu. İlk sezonunda yaşadığı uzun sakatlığın ardından ise bir türlü istenilen gibi dönemedi. Büyük maçlarda "futbolu ve karakteri" ön planda olsa da genele vurunca beklenti bu değildi.

Fatih Hoca'nın kafasında ilk geldiği günden bu yana pas var. Fernando'yu da 6'dan ziyade 8 gibi kullandı ve pas oyununda aktif etmeye çalıştı. Oyun aklıyla kendi ligimizde sırıtmasa da bu tarza çok yatkın diyemem. O pozisyon adına alınan Nzonzi'nin ise en önemli özelliği pas. Hatta Seri ve Lemina gibi orta saha transferlerini de "pas" özelliği üzerinden konuşuruz.

Sevilla'nın Fernando'dan istediğini aldığını görüyoruz. Katkı veriyor, oyun düzenleri içinde şimdiden önemli bir yer tuttu. Nzonzi ise şu aşamada Fatih Hoca'nın beklentisini fazlasıyla karşıladı. Soru şu, Sevilla eğer Fernando'yu yaz aylarının başında transfer etmese ve bu süreç Ağustos ayına sarksa tercihleri ne olurdu. Fernando mu yoksa Nzonzi mi? 

Fernando'dan iyi katkı almalarına rağmen buna cevabım Nzonzi olur. Eski futbolcuları, kendisinden de ciddi bir bonservis girdisi sağlamışlardı. Monchi'nin Sevilla'dan Roma'ya götürdüğü bir isimdi ki fırsat olsa geri de döndürürdü. Fırsat konusu burada devreye giriyor işte, bekledik ve böyle bir futbolcu önümüze düştü. 

Fırsatı da olabilecek en iyi şekilde kullandık. 2 yıl kiralık, ilk yıl kira ücreti yok, 2. sezona devam edilmek istendiğinde ise 500 bin avro ödenecek. Fernando'dan da 4.5 milyon avro bonservis kazanıldığını düşününce müthiş bir işe imza attığımızı görüyoruz. Fatih Hoca'nın oyun yapısına Fernando'ya oranla daha net uyan bir 6 numara.

8 yorum:

  1. Nzonzi en iyi transferimiz. Banega gelse bu kadar faydalı olur muydu bilemiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmıyorum, Falcao dahil en iyi hamle Nzonzi bence.

      Sil
  2. kıyas bile edilmez. bir yanda sahada her yaptığı doğru olan nzonzi. yahu bir kere de yanlış tercih yap değil mi? yok, yapmıyor.

    bir yanda da stoperlerin arasına saklanarak yaşayan, sürekli sakatlanan, 5 metreye pas atarken bile korkutan fernando.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özelliği bu. Garanticidir, pas özelliği yüksek, oyun aklı yukarıda.

      Sil
  3. taraftardan telekomda bir kareografi bekliyorum nzonzi için,şöyle ortadünyanın ve ortasahanın kralı diye..hakediyor kerata,oyunu da boyu kadar büyük..daha bir bağlılık hissedicektir bize,romalılar pek sevmedi onu bence sorun kendilerindeydi,böyle oyuncu sevilmezmi?keşke 2tane daha olsaydı ondan,birini stopere koyar birini de pivot santrafor yapardık falcao nun yanına..

    YanıtlaSil
  4. Ben Fernando'yu begeniyordum. Dikine oynamaya calisirdi. Buyuk maclarda bize katkisi cok oldu. Guzel hatirlayacagim. Bøyle bir karakteri ve akli ileride bir gun teknik ekipte gørmek isterim. Bizim Mehmet Topal'dan bu yana hep kariyerli ve ønemli ønliberolarimiz oldu, sirasiyla Lorik Cana-Felipe Melo-Nigel De Jong-Fernando Reges- Steven Nzonzi. O bølgenin isim olarak kalitesini dusurmemisiz nerdeyse hic. Her ne kadar De Jong gereken katkiyi vermesede bu adamlar dønemlerinin en iyilerinden ve ønemli ønliberolariydi. Bugun Nzonzi de øyle. Nzonzi sonrasi iyi planlanmali. Son gun panik transferi olmaz. Adamin yerini doldurmak zor olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de beğenirdim ama istikrarı da çok düşmüştü. Öyle bir teklif alınca da sözleşmesinin bitmesine 1 yıl kala satmak doğal oldu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir