11 Kasım 2019 Pazartesi

Rakip ceza sahası içine koşu atacak orta saha görmeyi özlemişiz


Hep aynı örneği veriyorum. Geçen sezonun kırılma maçı, kendi sahamızda 3-2 kaybettiğimiz Porto maçıydı. Yenilmemize rağmen gösterilen mücadele ve iyi oyun ligin 2. yarısı adına ışık olmuştu. Devamında kazanılan 4-2'lik Sivasspor maçıyla da uyanış başladı. Her 2 maçın da ortak noktası Feghouli'nin futboludur. O ana kadar sorunlarıyla ve ısrarla yedek oturtulmasıyla gündemdeydi.

Ligin 2. yarısında ise takım şampiyonluğa yürürken, bana göre 1 numaralı isim oldu. Feghouli'den yana tüm beklentilerimiz o dönem içerisinde gerçekleşmişti. Takıma katıldığı sezonda da bir türlü form tutamamıştı. Geç form tutan bir isim olduğu da doğru, sezonlara o kadar da iyi başlamıyor. Vitesi yükselttikten sonra ise sizi sonuca götürüyor.

Bu sezon mazereti var tabii. Kendisi adına müthiş biten bir sezonun ardından, Afrika Uluslar Kupası'nda da harikalar yaratmıştı. Kupa dönüşü de neredeyse hiç dinlenmeden Galatasaray'a katıldı. Yorgunluktan daha doğal bir şey yok. O dönem bir de böbrek taşı düşürünce takımdan biraz daha uzak kaldı ve form tutamadı.

Belhanda'yla birlikte ısrarla "satılacak" isimler arasında anılıyor. Takıma bakınca da ciddi bonservis geliri elde edilebilecek az isim var, bu ikili de başı çekiyor. Belhanda'yla bağ bence de koptu, Ocak ayında bu ayrılık yaşanır. Feghouli'nin durumu ise yaz aylarına kalır, çünkü ihtiyacımız var. Orta sahanın tabela sorununu çözebilecek en önemli isim.

Gaziantep FK karşısında 3-5-2'nin orta sahasında oynadı. Cezayir Milli Takım'ında da ağırlıklı olarak merkezde oynuyor ve çok iyi performansları var. Galatasaray'da da beklerden ve kanatlardan yeteri katkıyı alamadığımız ortamda skor yükünü taşıması gereken yer orta saha. Maalesef o pozisyondan gol ve asist katkısını yeteri kadar alamadık.

Feghouli ise henüz tam anlamıyla hazır olmamasına rağmen fark yarattı. Maç içindeki devamlılığı gibi noktalar tartışılsa da çıkıp maçı alıyor işte. Rakip ceza sahasına koşu atan orta saha ararken, Feghouli o işi yaptı ve golünü attı. Başka pozisyonları da var, zamanla artar da. Feghouli'den şu süre zarfında vazgeçmek yerine ısrarcı olmak gerekecek.

17 yorum:

  1. ortada 1-2 diye dizildik. lemina'nin önünde sol iç ömer, sağ iç feghouili oynadi ve bu düzende savunmada da aksiyon alması gerek ama top rakipteyken yürüyerek oynadı. 2-1'li dizilirsek feghoulinin defansif yükü azalabilir. ama 1-2'li oynarken lemina ortada tek kaldığında oyuna daha hakim gibiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam hazır değil çünkü, az daha zaman gerekecek.

      Sil
  2. feghoulinin 4.5 mm eur çıkış maddesi vardı yanlış hatırlamıyorsam. bu yaz birçok takım bunu vermeye razıydı da adam kalmak istediği için konusu bile açılmamıştı. umarım yanılıyorumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arap ülkeleri için öyle bir madde var diye biliyorum ben de.

      Sil
  3. maçtan notlar ...

    + üçlü savunma bu stoperler ile olmazsa olmaz doğru bir tercih.hem marcao hemde luyindama kenalara açılan ve ileri çıkan özellikteler.haliyle göbeği koruyacak bir stoper gerekiyordu.
    3lü stoperin olmasının ikinci nedeni ise beklerin savunma zaaflarının olmasıdır.göbekte ahmet çalık olduğu için hem marcao hemde luyindama rahat şekilde kenarlara açılıp beke yardım ediyorlar.

    + orta saha üçlüsüne gelirsek.daha önceki üçlü birbirine çok benzeyen üçlü idi.seri lemina nzonzi.haliyle bu üçlüden hücum organizasyonu beklemek safdillik olur.görev paylaşımında sıkıntılar olur.
    yeni üçlünün profili ise farklı.feguli ömer bayram lemina.üçüde farklı profiller.

    + yeni sistemde seri ve nzonzi boşa çıkıyor.kadro mühendisliğinde sıkıntı yaratırlar yedek kulübesinde.

    + nzonzi nin üçlü stoperin göbeğine geçme durumu ortaya çıkabilir.lakin ahmet çalık orada gayet iyi iş çıkardı.ve nzonzi nin stoper geçmişi yok

    + donk un defansın önünde yeni sistemde oynayan lemina nın ideal alternatifi olabileceğini tahmin ediyorum.

    + orta üçlüde ise değişiklik olursa şu şekilde olabilir.lemina önlerinde belhanda(sol iç) feguli (sağiç) .ömer bayram bu durumda sol bek e dönebilir.ki ömer bayram bence 3 lü stoperde sol bekte sırıtmaz.orayı marcao kapatacağı için

    + ileri 2 li ise gayet alternatifli sakatların dönmesi ile.adem-andone-falcao ve babel. tabi bence ideal ikili falcao ve babel dir.

    + emre taşdemir ideal kalitede bence değil.galatasaray seviyesinde olduğunu sanmıyorum.

    + linnesin devre arası dönmesi ile sağbeke geçeceğini tahmin edebiliriz.

    + devre arası transferde sadece kaliteli bir sol bek (hücumcu bek)almak şart

    + üçlü savunma ve önlerinde lemina ideal düzen gibi duruyor.bunda ısrar etmek gerekiyor.

    + beşli orta sahanın kanatları gole ve asiste katkı vermesi gerekiyor.misal çelside conte dönemindeki moses gibi.bu isim sağbekte linnes olabilir.

    + solbek için durum ideal değil.emre taşdemir nagatomo ve ömer bayram.ömer merkez orta sahaya ilaç gibi geldi.onu tekrardan sağbeke getirmek zor.emre ideal kalitede değil.nagatomo ise hem solak değil hemde yaşı ilerledi.haliyle transfer şart görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri boşa çıkmaz aslında. Nzonzi stoper, Lemina 8, Seri de 6 olabilir. İşler de o kurgu.

      Sil
    2. seri nin fizik gücü 6 numara olmaya müsaait değil.

      ideal üçlüde şu anda lemina feguli ve ömer bayram tutmuş durumda.bunun bozulmasına gerek yok.

      Sil
    3. Rolleri konuşmalıyız. Olay fizik değil. Jorginho da 6 ama pas özelliğiyle ön planda. Seri de öyle. Önünde Lemina gibi isimleri kullanınca gayet 6 oynar.

      Sil
  4. yeterli değil. bonuslarla beraber yılda 5m€ aliyor bu adam. 5m€ alan oyuncu sihirbazlik yapmali sahada. büyük maç kazandırmali, derbi almali. çalım atmali çalim. feghouli'de çalım atamiyorsa kim atacak. geldiginden beri şöyle bruma gibi çalımlar ile top taşıdığını hatırlamıyorum. böyle sözleşmeri artık böyle oyunculara vermemek lazim. 5m€ birinci sınıf oyunculara ver (falcao, sneijder, drogba vs). böyle bi alt seviyedeki oyunculara maksimum 2,5 - 3 teklif et, gelmiyorsa uğraşma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru. feghouli bi alt seviyede kalıyor sneijder gibi oyunculara göre. sneijder, drogba, melo, eboue vs bunlar ile şampiyonlar liginde yarı finalin kapısından döndük. o paralari böyle oyunculara ver. bana şampiyonlar liginde maç almayan oyuncuya 5m€ çok gereksiz ve anlamsiz kalıyor. türkiye'de o mevkiide emre çolak, engin baytar gibi oyuncularda bana şampiyonluk getiriyor zaten. e.çolak yanılmıyorsam 650bin € gibi bişey alıyordu. oyuncu top class değilse böyle sözleşmelerden artık uzak durmaliyiz. zaten artık içinde bulunduğumuz mali yapı da buna izin vermez.

      Sil
    2. Sihirbazlık yapmalı dediğin adam ligin 2. yarısını Onyekuru'yla birlikte süpürdü, şampiyonluk getirdi sana :) Emre Çolak falan deniyor bir de, cidden üzücü yorumlar. Bruma ile tarzı aynı mı ki onun gibi hareketler bekliyorsunuz. Feghouli'nin Galatasaray'da verdikleri 3 Bruma eder en az.

      Sil
    3. emre çolakla kıyaslamiyorum tabi ki :) ama şampiyon olmak için feghouli gibilerine 5m€ vermene gerek yok. emre çolak, engin baytar, aydın yılmaz gibi düşük maliyetli oyuncularda sana türkiye şampiyonluğunu getiriyor. 5m€ verdiğin oyuncu avrupa'da da seni ileriye atmali. anlatmak istediğim buydu. yoksa feghoulinin kalitesine bişey demiyorum. ayrica bruma'ya da ayıp etmişsin :) son sezon o kötü takımı tek başına tüm sezon sırtladi.

      Sil
    4. Adam seni geçen sezon şampiyon yaptı, ligin 2. yarısına tekrar bak. Şampiyon olmak için ihtiyacın var, o olmasa olmayacaktın çünkü. Bugün farklı. Bugün 14 yabancıyla oynuyordun, o gün 6+4'le.

      Sil
  5. Abi yazıdan bağımsız olarak sorayım sence Galatasaray'ın seçime gitmemesi iyi oldu mu ? Dün akşam bununla ilgili haberler çıktı, Mustafa Cengiz ise "seçime gitmiyoruz daha yapacak çok işimiz var" dedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi olmadı, bence yönetim dönemini tamamladı.

      Sil
  6. Feghouli biraz ışık verse de önümüzdeki çok çok kritik 3 maçta sahneye çıkmadığı sürece bu maçtaki performansın önemi kalmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feghouli ritmini yakalarsa takımını şampiyon yapacak kalitede. O ışığı da verdi bence.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir