28 Mart 2020 Cumartesi

Braveheart ne ise, Spartacus ondan aşağı kalır bir noktada değil


Dizi / film konularında yazma ağırlığımı biraz daha Twitter'a kaydırdığım için buraya yazamaz oldum. Zaten iyi ve iddialı olduğum bir alan da değil. Ben sadece beğeni ve eleştirimi dile getirebilirim. Bunu da son derece sade bir şekilde yazmaya çalışıyorum. Twitter'da biraz daha kısa şekilde yazabilme olanağı olunca da etkisi oluyor. Buradan da zaman zaman yazarım tabii. Şu an da o zamanlardan biri. Spartacus'u bu kadar kısa geçemeyiz.

1.5 yıldır yabancı dizi izler oldum. Öncesinde ön yargılı mı bakıyordum bilmiyorum. Konuşuluyordu, öneriler geliyordu, dizilerin ne kadar iyi olduğunu duyuyordum. Yine de izlemiyordum işte. 1.5 yıldır izler oldum, her şey merakla başladı. Kuzenim Vikings'i anlatıp duruyordu. Ben de Digitürk'de görünce 2 bölüm izleyeyim dedim, gerisi geldi. Narcos, Breaking Bad derken La Casa de Papel için Netflix üyeliği aldım. Sonrası da daha hızlı geldi. Verilen her kuruş da helal olsun.

Spartacus'u izlemek için 1.5 yıl beklemem garip geliyor. Arada milyon tane iş izledim. "Şunu izledin mi" diyeceğiniz çoğu diziyi izlemişimdir. Arada yeni öneriler geliyor, hala izlemediğim dönemin kült işler de var. Tarihi / gerçek hikayeler daha bir ilgimi çekiyor. Spartacus'un hikayesi de en az William Wallace kadar değerli. "Özgürlük" uğruna hayatlarını adayan ve can vermiş kahramanlar. Böyle bir ideali de ancak bu kadar iyi anlatabilirsiniz.

Braveheart'ı bundan 20 yıl sonra izlesek de etkileniriz. Mükemmel bir filmdir. Spartacus'u de o noktaya koyuyorum. 2010 - 2013 yılları arasında çekilen bir dizi olsa da bundan 20-30 yıl sonra da izlemiş olsam etkilenirdim. Senaryo, anlatılan hikaye zaten mükemmel. Bunun üzerine iyi oyunculuk ve tempoyu da ekleyince nefessiz geçen bir 4 sezon izlemiş oldum. Şu bölüm de kötüydü diyemiyorum mesela. 2. sezon diye kabul edilen o ara sezon dahi fazlasıyla iyi. Herhangi bir izlediğim dizide şunu söyleyemedim.

Günümüz teknolojisi ileride mesela. Dizi ve filmlerdeki görüntü kalitesi malumunuz. Spartacus'de birçok savaş sahnesi var, kan gövdeyi götürüyor, vahşet ögesi de yüksek. Yine günümüze kıyasla teknoloji doğal olarak geride. O sahneler dahi sırıtmıyor işte, bugün çekilen işlerdeki etkiyi yaşıyorsun. Bu da işin kalitesini gösteren diğer nedenlerden biri. Final ve sezon finalleri de mükemmel. Çıta bambaşka seviyelerde. Yine x dizilerde bazı sezonlar ve finalleri beğenilmez. Spartacus'de ise kötü tek bir an bile yok.

4 yorum:

  1. muhteşem bir dizi. sezon finalleri zaten mükemmel. tam anlamıyla seyirciyi tatmin eden finaller. ve sonu da süper. harika bir dizi.

    dexter'ın sonu rezildi mesela. yakışmadı. spartacus her konuda çok iyi bu diziyi sadece erotik sahnelerle değerlendirmek büyük hata.

    ayrıca tarihsel gerçeklere oldukça sadık kaldıklarını da söyleyebiliriz.
    ben romalı kadınla trakya'ya kaçmasını dilerdim gerçi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kurgu yapılmaz böyle dizilerde, gerçeklik bozulmamalı :)

      Sil
  2. Mağaraya yeni internet baglatmissin kardeş. Hayırlı olsun... spartacus biteli yüzyıl oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemediğim dizi benim için yenidir kardeş. Geç olsun güç olmasın, yormasın böyle konular o tatlı aklını :) İsterse 45 yıl geçsin, zevk benim :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir