24 Nisan 2020 Cuma

Ümit Karan'ın göz ardı edilen gol / asist katkısını konuşalım


Yaşlılık etkisi mi bilmiyorum. Bazı dönemler için gösterilen performansları unutuyorum. Daha doğrusu, o dönem adına çok üzerinde durmadığımı söyleyebilirim. Arda Turan ve Lincoln örneklerini vermiştim. Gol / asist katkılarına o dönem değinmedim ama bugün bakınca çok çılgın rakamlar var. Ümit Karan'da da atladığım 3 sezon var diyebilirim. 2001 / 2002 - 2002 / 2003 ve 2006 / 2007 sezonunda atladığım detaylar var.

2001 / 2002 sezonunda çok daha fazla golü vardı diye aklımda kalmış. Toplamda 43 maçta 14 gol 5 asist gayet iyi bir istatistik. Tabii o dönemler için ligde 15 golün altında kalmış isimleri kötü diye adlandırırdık. Bugün ise forvete bakış açısı değişti, saha içi katkısına daha çok önem veriliyor. O dönem üzerinde durulan tek istatistik goldü ve bunun üzerinden değerlendiriyorduk. Ümit Karan'la alakalı kafa karışıklığım da bundan.

Ümit Karan'ı o sezon "Şampiyonlar Ligi" üzerinden yorumlamalı. En özel performanslarını orada gösterdi ve çok kritik golleri var. 11 Şampiyonlar Ligi maçında 4 gol 1 asist çok değerli bir rakam. Ligde ise 28 maçta 7 gol 3 asist. Bu biraz düşük gibi duruyor diyebilirim. Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde de 3 maçta 3 golü var ki Avrupa katkısı üzerinden çok başarılı bir performans. Yine de o dönem dahi üzerine forvet transferi düşünüyorduk.

Sezon başı İlhan Mansız'ı istedik, sezonun ilerleyen döneminde ise Radu Niculescu'yu transfer ettik. Ümit Karan, akıllarda 1. öncelik gibi durmasa bile, Avrupa katkısıyla özel işler yaptı. Yine de zirve sezonu diyemem, çok daha iyisini Gerets döneminde yaptı. O gün rotasyon daha kaliteli olsa da, performansıyla hepsinin arasından sıyrıldı ve sakatlandığı ana kadar da takımı taşıyordu. Gol katkısı noktasında en iyi dönemiydi.

2002 / 2003 sezonuna gelelim. Fatih Terim, oldum olası Ümit Karan'ı çok tutmamıştır. Milli Takım'da dahi pek düşünmezdi. Şu an araları iyi olsa da, o gün için pek tutmuyordu ve nedenini bilmiyordum. O sezon adına şaşırdığım nokta şu, ligde 28 maçta 16 gol 3 asist. Şampiyonlar Ligi'nde ise 2 maçta golü bile yok. Bu yüzden de o sezondaki performansı hayal kırıklığı gibi hatırlanır. Oysa çok kıymetli bir sezon geçirmiş ve hakkının da yendiğini düşünüyorum. Christian, Lukunku diye çok zaman kaybettik. En iyisi elimizdeydi oysa.

2003 / 2004 sezonunda ise çok fazla sakatlık sorunu yaşadı ve toplamda 12 maça çıkabildi. 90 dakikası çok az ve 12 maçta 1 gol 2 asist. 2004 / 2005 sezonundaki Hagi döneminde ise ligin ilk yarısında takımdaydı ve 17 maçta 7 gol 1 asisti var. 7 golün 5'ini dönemin Ankaraspor formasıyla atmıştı. Hagi'yle frekansı hiç tutmadı ve bileti ilk kesilen isimlerden biri olmuştu. Fatih Hoca'yla iyi değildi desek bile, Hagi döneminde çok daha büyük sorunlarla uğraştı.

2005 / 2006 sezonundaki dönemi ise zirvesi. Yukarıda da bahsettim, Gerets'in o sezonunda kariyerinin zirvesini gördü. Toplamda 30 maçta 19 gol 10 asisti var. Sezonun son döneminde sakattı, o da olmasa gol krallığını kazanacaktı. Ligin son 9 maçını kaçırdı. Neyse ki o dönem rotasyon oldukça iyiydi ve pek sorun yaşamadık. Hakan Şükür, Necati Ateş ve Hasan Kabze gibi isimlerin arasından sıyrılıp şu performansı göstermek kıymetliydi.

2006 / 2007 sezonunda takım halinde iyi olmadığımız için performans pek konuşulmaz da, Ümit Karan yine iyi bir dönem geçirdi. 34 maçta 20 gol 3 asisti vardı ve bu anlamda takımın en iyisiydi diyebiliriz. Sezonu istediğimiz gibi bitiremediğimiz için şu performans konuşulmadı. 2007 / 2008 sezonunda gelen şampiyonlukta da 45 maçta 17 gol 9 asistlik dönemi var. Bu da göz ardı edilir, oysa çok iyi rakam. 

Özellikle de asist tarafında diyeyim. Golleri konuşuyoruz, Ümit Karan da ceza sahası içindeki gol etkisiyle hatırlanır ama bu tarafı da oldukça iyiydi. 2008 / 2009 ise Galatasaray'daki son sezonu oluyor ve 28 maçta 3 gol 4 asisti var. Burada oldukça düştü ve sezon sonunda takımdan ayrıldı. Galatasaray formasıyla toplamda 228 maçta 92 gol 36 asist. Bunun içinde Şampiyonlar Ligi golleri de var ki çok kıymetli performans. Çok konuşulmaz, göz ardı edilir (bunda sonrasında yaşananların da etkisi var). Yine de hakkı verilmeli,  performansını özel görüyorum.

11 yorum:

  1. Büyük maçların büyük golcüsü Barcelona Liverpool Roma
    Nou Campdaki mac unutulmaz tabi Liverpool a attigi iki golde
    Arda Turan'ın parladığı maclardan biriydi iki orta da yanlış hatırlamıyorsam ondan gelmişti
    Ligde de 2 sampiyonlukta direk olarak katkısı vardı
    Oyun aklı da cok iyiydi hatirlarsin abi yaptığı klas asistler vardi
    Özellikle Hakan Şükür le daha iyi anlasiyorlardi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakkını vermiyoruz işte, tüm bunları düşününce. Bu yüzden yazmak istedim.

      Sil
  2. Abi eskiden bakıyorum da türk futbolunda baya yerli golcü varmış şimdi bulamıyoruz, hala Burak ve Cenk tamam bu ikiside oldukça üst düzey oyuncular ama eskiden bol bol yerli forvet varmış,Anadolu da bile Mehmet yıldız,Cenk işler,Gökhan Ünal gibi golcüler vardi şimdi ise eser yok,yetiştirme ve scouting olarak çok geriye gitmişiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle diyeyim, 15 golün altında kalan forvete kötü derdik. Bugün 7-8 golde kalan forvetler için iyi performans verdi diyebiliyoruz.

      Sil
    2. Sadece turk futbolunda degil eskiden hemen her avrupa takiminda en az bir tane ust duzey forvet bulunurdu. 90lardaki forvet bollugu simdiye kiyasla akil alir gibi degil

      Sil
  3. Sürekli oynadığında gol konusunda hiç sıkıntı çekmeyen bir oyuncuydu ama bizde bir türlü beğenilmedi. Ümit Karan var onunla yürürüz demedik hiçbir zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle, sürekli oynatılmadı. Daima önünde bir isim düşünüldü. Oysa Avrupa'da da katkı veriyordu.

      Sil
  4. ilhan mansız ı efsane golcü sanıyorlar ümit neler yapmış haberleri yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan Mansız'ı 2002 Dünya Kupası kurtarıyor, yıldız futbolcu havası vardı. Oysa zirvede oynadığı sezon sayısı toplasan 2'dir.

      Sil
  5. 05 06, 06 07, 07 08, üç sezonda 56 gol 22 asist. ortalama 19 gol 7 asist. trde x bir takımda x bir golcü üst üste 3 sezon bu ortalamalarla oynasa ilah ilan edilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. O dönem başarısız kabul ediyorduk.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir