21 Mart 2023 Salı

Tozlanmış parçalı #37; Mariano


İzlediğim dönemleri kıstas olarak aldığımda, Galatasaray'da izlediğim en iyi sağ bekin Mariano olduğunu söyleyebilirim. Birçok sağ bek sayarım, hatta bu pozisyon adına da oldukça şanslıydık. Ümit Davala, Fatih Akyel, Capone, Perez, Eboue, beğenmeyeni çok olsa da Sabri Sarıoğlu. Bu pozisyon adına ciddi istikrarlar yakalandı. Sol bekte ise böyle bir şansımız olmadı. Sağ bek için Eboue mi Mariano mu sorusu çok sorulur. Eboue lokomotif gibi bir bekti de, Mariano'nun oyun aklı ve tekniği bambaşka seviyede.

Ben de teknik bekleri çok seviyorum. Büyük takımlarda, oyun kurulumunda önemi olan, teknik özelliği yüksek beklerin kıymeti var. Mariano da böyle bir bekti. Yüksek bir oyun aklı ve kalitesi vardı. Tudor bundan faydalandı da, Fatih Hoca alabileceğinin en iyisini aldı. Arkasında da Linnes gibi istikrarlı bir alternatif olunca (zamlı sözleşmeyi alana kadar), müthiş bir sağ bek rotasyonu izledik. O istikrar da kazanılan şampiyonlukların anahtarlarından biri oldu.

Galatasaray formasıyla 105 maçta 2 gol 16 asist. Başakşehir'e attığı golü hatırlarsınız, şampiyonluk getirdi. Kilidi açmakta zorlandığın anda sahneye çıktı ve ters ayağıyla muhteşem bir şutla golü buldu. O golü atabilecek bek sayısı çok azdır. Böyle bir beki transfer etmek de aslında kolay değildir. Biraz olsun sallanmaya başlayınca, Sevilla'dan transfer edildi. Onun öncesi de Bordeaux'ta da iyi bir kariyeri vardı. 

Galatasaray'daki son sezonunda eleştirilmeye başlanmıştı. Onun da nedeni takımın temposuzluğu. Ocak ayında hamle yapıp, takıma biraz hareket getirince, Mariano da tekrar özüne dönmüştü. Pandemi olmasa, şampiyonluk bana göre geliyordu ve Mariano'nun geri dönüşü de etken olacaktı. O sezonun sonunda takımdan ayrıldı ve ülkesine geri döndü. Hala da üst seviyede oynamaya devam etmekte. Yaş 36'ya geldi ama tekniği o kadar üst seviye ki, hala alıcısı var.

2 yorum:

  1. (Emre)
    Abi bize Sevilla'dan geldi. Sevilla øncesi Bordeaux'daydi .

    Benim de gørdugum en iyi sag bekimiz.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir