10 Haziran 2023 Cumartesi

Galatasaray'ın ilk hedefi Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmak olacak


Yeni sezon planlamasıyla alakalı bir şeyler yazmadım. Transfer gündemini konuşuyoruz gerçi. Konuşurken de "planlama" ya da "ne düşünüldüğü" üzerine yazıyoruz. Galatasaray'ın ilk hedefi Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmak olacak. Döviz kurunun böylesine çıldırdığı ortamda, oradan gelecek gelirin önemi olmazsa olmaz. Sonrasında da, Şampiyonlar Ligi'nde nereye kadar gidilebilirse o zorlanacak. Türkiye Ligi'nde ise hedef elbette şampiyonluk. Türkiye Kupası'nı da düşünürsek, 3 kulvar var ve geçtiğimiz sezon olduğu gibi tek hedefe odaklı değiliz. Geniş ve kaliteli kadro kurmak gerekiyor. Şampiyonlar Ligi dokunuşları olmalı.

Erden Timur'u dinledim. Bazı transferleri kamp öncesi, bazısını da kamp sonrası gerçekleştireceklerini söylüyor. Bu işin transferin son gününe sarkan tarafı da mutlaka olacak. Çünkü ekonomik boyutla var. Şu an piyasanın en yüksek olduğu dönem. Şu an için yerli ya da bonservisi elinde futbolcular için aktif olabiliyorsunuz. Yaz günleri ilerledikçe, takımların kadrolarında düşünmediği isimler ortaya çıkıyor ve mümkün olan en iyi maddi koşulları kovalıyorsunuz. Icardi'yi kiralarken sadece 750 bin avro'luk yıllık ücret dilimini karşıladınız. Bunun gibi.

Şampiyonlar Ligi ön elemelerini hafife alamazsınız. Gruplara kadar makul bir yol görünse de, en azından omurganızı oturtarak orada yer almalısınız. Östersunds faciasını hatırlayın, böyle bir risk alınamaz. Galatasaray'ın aslında ana hedefi "çekirdeğini" korumak. Bazı futbolcuların ayrılığı olası olsa da, kimini de takımda tutmak zorundasınız. Torreira mesela, takımda kalmalı. Icardi / Rashica gibi transferler mutlaka ön eleme öncesinde gerçekleşmeli. Boey / Nelsson gidecekse de, o pozisyonlara hamle gerekecek. Bunlar ön eleme öncesinde gerçekleşmeli.

Boey, sana bir bek tarzı sundu. Dubois'le o boşluğu geçici süre doldurursun ama oyunun değişir. Boey giderse, yerine transfer edilecek isim de o tarzda olmalı. Nelsson da ayrılacaksa, ben yerini tecrübeli ve biraz da ayakları iyi, topla çıkabilen bir stoperle doldururdum. Sağ bek için şu olur diyemem de, stoper için adı geçen De Vrij iyi hamle. Torreira'nın yanına, kaliteli bir 8 numara transferi olmazsa olmaz. Tielemans adı geçiyor, kaliteyi büyük oranda arttırır. Kimi de daha dikine oynayan, Gedson Fernandes tarzı bir orta saha gerek diyor. 4-3-3 gibi oynanacaksa buna katılırım. Biz sanki 4-2-3-1 ve 4-2-4 türevlerini oynayacağız.

Sol bek konusu kafa karıştırıcı. 8+3'ü unutmamak gerekiyor. Sol beke yabancı yazman, biten sezonda yabancıyla geçtiğin pozisyonlardan birini yerlileştirmen demek. İyi bir sol bek bence de gerekli olsa da, Kazımcan Karataş ciddi potansiyel, o hala değerlendirilebilir. Orası yabancı olacaksa, hangi pozisyonu yerliyle geçeceğimiz konusunda hiçbir fikrim yok. Kale mi, stoper mi, hücumda bir pozisyon mu? Bunun kararını vermek kolay değil.

Kanatlarda sorun yok, Rashica ve Zaniolo kalacaksa, elin orada çok güçlü. Forvetin arkasında da Zaniolo olabilir. Yine de her şartta, adı geçen Felix gibi forvetin arkasında, 2. forvet gibi oynayabilecek bir ismin gerekliliği var. Gerektiğinde 2. forvet, gerektiğinde 10 numara, hatta kanat. Mertens bu tarzda bir isimdi ve katkı verdi. Yeni sezonda ise yaş haddi gereği aynı performansı vermesi zor. Bu yüzden de onu alternatif olarak düşünmeliyiz. Ön eleme safhasında, süre bulacağı birçok maç alır. Çünkü bu 10 numara transferi biraz sürecek gibi.

Forvet rotasyonu da bütünüyle değişecek. Icardi'yi takımda tutmak için çabalıyoruz ve bu da olmazsa olmazın. Icardi'yi takımda tutabilirsen, alternatifini güçlü kılman lazım. Gomis gitti, kalırken de yeterli değildi. Daha net, kenardan geldiğinde ya da Icardi olmadığında "garanti" katkı alacağın isim şart. 3. forvet de Mostafa Mohamed olacak gibi görünüyor. En azından kamp döneminde bakılacak. Kiralık futbolcularla alakalı da yazarız. Mostafa Mohamed dışında hiçbir isimden beklenti duyulmaması gerektiğini düşünüyorum. Cicaldau ve Morutan gibi isimler bence takımda kalmayacak.

7 yorum:

  1. Mustafa'dan da umudum yok. Fransa'da orta sıra takımında dahi olmadı. Üstelik ana dili konuşulan bir yer. Mustafa'da potansiyel var ama mental ve karakter problemleri olan bir çocuk. Kalmasında sakınca yok ama 3. golcü olacaksa kalsın. asla 2. golcü olarak ona güvenilmez.
    Öte yandan Erden Timur'un açıklamalarını iyi okumak lazım. Ciddi bir ekonomik kriz ve kur şoku var. Üstelik Arabistan gerçeği var. Bonservissiz oyuncuları örneğin Tilemans gibi oyuncuları Türkiye gibi 3. dünya ülkelerine
    getirmek bu koşullar o kadar zorlaştı ki... Hepimizin isteği ve hayali kadronun büyük oranda eleme maçlarından önce kurulması ama maalesef bu çok zor. Ben olsam Nelson ve Boey'i asla şimdi satmazdım. Madem öyle takımı koruyalım hiç olmazsa eleme maçlarında onları tutalım. En büyük hedef var gücümüzle İcardi'yi almak olsun. Bir para harcanacaksa ona harcansın. İcardi kalırsa eğer bütün bu takım 25 temmuz'a hazır oluruz. Gelecekse de yeni transferler ağustosta gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa bin ana dilinin Fransızca olduğunu da sayende öğrendik. 😀

      Sil
    2. Mostafa Mohamed'den umutsuz değilim. Okan Hoca'nin elinde forvet kullanım kılavuzu olduğu için.

      Sil
  2. Önümüzdeki sezon ve sezonların en büyük baş ağrısı Olivera olacak. Sezon boyunca pek çok kişi vazgeçilmez gibi görse de durumu idare etmekten öteye gitmeyen bir performans gösterdi. Ayrıca gol ve asist sayıları da ciddi anlamda düşük kaldı. icardi gibi bir forvetiniz var ve bu adamı beslediğiniz de atamayacagi gol yok ama sadece Kerem in ayağına bakar hale geldi son zamanlarda. Oliviera maalesef bu görevi yapamadı ve önümüzdeki sezon da yapabileceğini düşünmüyorum. Yüksek ücreti ve düşen performansı ile yeni bir Selçuk İnan faciası bizi bekliyor gibi görünüyor oliviera özelinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 3 3 gibi oynasan, Oliveira değerli isim aslında. Silip atmıyorum da, keşke talip çıksa da gitse :)

      Sil
  3. Burak hocam seneye samsun galatasaray maçlarında hangi tarafı tutacaksınız? Mesela ben adana doğumlu bir galatasaraylı olarak ads gs maçlarında ads yi tutuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece Galatasaray'ı tutuyorum. Samsun başarılı olsun isterim, Süper Lig'de olmasını çok isterdim ama sadece Galatasaray taraftarıyım.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir