3 Haziran 2023 Cumartesi

Gece nöbeti #1; N'Golo Kanté


Blogda transfer dönemini bu yazıyla birlikte başlatalım. Şampiyonluğu kutlaması 2-3 saat, sonrası yeni sezonu kurgulamak. Transfer için, sözleşmesi biten isimlerin odak olacağı söyleniyordu da, bu kadar iddialı bir giriş yapılacağını düşünmüyordum. Kante, Tielemans, De Vrij gibi isimleri konuşarak transfer gündemi başladı. Kante'nin Chelsea ile olan sözleşmesi bitti ve yeni sözleşme için anlaşamadılar. Takımdan ayrılacak gibi görünüyor. Şu sıralar transferi için de Avrupa'nın dev takımlarıyla adı geçmiyor. Geçiyorsa da ben kaçırmışımdır. Arap diyarı konuşuluyordu daha çok.

Kante isminin büyüklüğü kadar riski de var. Riski de yaşadığı son sakatlıklar. Geçen sezon oynadığı maçlar var da, neredeyse boş geçti. Sezon sezon bakınca da, irili ufaklı sakatlıklar yaşadığını görüyoruz. Yaşı 32. Fit olduğuna inanıyorum, çalışkan futbolcu. Soru şu, sezon içerisinde ne kadar sağlıklı tutulabilir? Kante gibi bir futbolcunun senin gündemine girmesi biraz da bu sebeplerden olsa da, risk tarafı var. Yükseliyorum elbette bu isme. Kante'nin Galatasaray formasını giyme ihtimali büyük olaydır.

Torreira yerine değil yalnız, yanına düşüneceğiz. Hatta yeni sezonda, ağırlıklı olarak 4-3-3 gibi oynayacağımızı düşünüyorum. Galatasaray'ın ilk 11'e 1 değil, 2 transfer birden yapacağını düşünüyorum. Tielemans konuşuluyor mesela, Kante'den bağımsız iş. Tielemans, oyunun 2 yönünü oynayan, hücum yönüyle daha ön planda olan bir 8 numara. Kante de orta sahanın merkezinde oyunun 2 yönünü oynar ama savunma özelliğiyle daha öne çıkar. Temposu, çalışkanlığı ve takım oyunuyla ön planda.

Torreira da iyi bir savunmacı. Orta sahada basmadık yer bırakmaz, o alanı tek başına süpürür. Son dönemde Oliveira ve Mertens formsuzdu, onları da taşımak zorunda kalıyordu. Torreira'yı aslında biraz daha öne kaydırmak, o alanda baskı yapmasını sağlamak lazım. Bunun da yolu, o öne çıkınca arkasını süpürecek bir isim. Torreira ve Kante ile orta sahadaki tempo düzeyi görülmemiş bir seviyeye yükselecektir. Tielemans gibi bir orta saha daha eklenirse de, üretim tarafında sorun yaşanmayacaktır. O olmasa da, 4-2-3-1 gibi bir kurguda yine sorun görmüyorum.

Kerem Aktürkoğlu'nun savunma yardımı eleştiriliyor mesela. Rashica'nın ise savunma yardımı değerli. Her 2 kanadı tam anlamıyla hücuma odaklamanın yolu bu tarz bir orta sahanın kurulumundan geçiyor. Kante olmaz, Paredes gibi bir orta saha tarzına da sıcak bakarım. Yine teknik özelliğiyle öne çıkacak, 6 numarada "regista" gibi hareket edecek bir orta saha. Torreira yine bu sayede ön alan baskısına daha rahat çıkacaktır. Tabi her şeyin merkezinde, Torreira'yı kaybetmemek yatıyor. O denklemden çıkarsa, toparlamak kolay değil.

5 yorum:

  1. Yönetmesi belkide en basit yıldız diye tanımlayabiliriz ayrıca. Karakteri de çok şey katacaktır bize. Ortasaha önceliği 8 numara olmalı gibi. Aksi halde bu sezon yaşadığımız performans düşüşlerinde elimiz kolumuz bağlanıyor. Midstjö ile yollar ayrılabilir bu arada. Yabancı sayısı bir hayli artacak. Tielemans ve Kante ikilisi şu takıma kazandırılırsa ligin dinamikleriyle oynanır. Tielemans için çok umutlanmıyorum derken sözleşmelerdeki çıkış maddeleri ile Erden Timur etkenini varsayınca herşey olabilir diyorum. Yerli transferleri de konuşmalı bu dönemde. Samsunspor’dan Yunus Emre Çift takıma kazandırılmalı 8+3 laneti devam edecek. Yerli alternatifler de çok değerli olacak. Herşeyi konuşuyoruz da Keremin de çok talibi var. Oyunu oynarken bir anda oynatmaya da başladı. Bu özellik onu çok değerli yapıyor. Talipleri büyük takımlar olacaktır. Öyle ortalama bir takıma gidecek 11 oyuncumuz da yok doğrusu. Başarının yanında güzel bir oyun da vardı sahada. Seneye Zaniola da bu takımın değişmez parçalarından biri olacaktır. Dün bugünün transferlerini yaptık. Bugün de yarının transferlerini yapmaya devam ediyoruz. Harika bir kadro mühendisliği var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkay için şartlar zorlanmalı. Büyük Galatasaraylı Avrupa’dan alacağını aldı artık. İlkay eşsiz bir oyuncu. İstatistikleri çok yüksek oyun aklı o denli büyük. 4-3-3 te Oliviera ile de gayet olur. Muazzam da olur. United’ın içinden geçti dün akşam. Fatih hocamın dediği gibi en iyi savunma hücumdur. Arkalarına Torreira koyduğun anda düşünme daha orta sahayı. Sadece merak ettiğim nokta İlkay yerli statüsünde mi ? Yabancı statüsünde mi ? Çok saçma maddeler var çünkü.

      Sil
    2. Yönetilir, takımı için elinden geleni yapar, aidiyet gösterir. Büyük profesyonel ve çok mütevazı. İlkay Gündoğan, imkansıza yaklaştı maalesef, bizi ağır aştı :(

      Sil
  2. Mosie Kean, Icardi, Zaniola, Kerem bu 4 lü ile her türlü oyunu oynarsın. Oynayamayacakları oyun başaramayacakları şey yok. Kean ve Zaniola potansiyelinin ucu açık. Ben Zaniola sadece 1 yıl izleyeceğimizi düşünüyorum. Bu tarz transferlere verdiğin 10 milyonlar zarar ettirmiyor. Zaniola şu anda %25-%30 larda kondisyon olarak 20 dk anca çıkartıyor. Sezon öncesi kamp görsün muazzam işler çıkartır. Kean de aynı yatırımı hak ediyor. Şu haliyle bile ligin üzerinde bir oyuncu. Oyun aklı bir tık düşük. Ama Okan hocanın elinde parlayacak kendine de çok şey katacaktır. Kerem Barış falan bunların gelişimi ortada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kean'i yer yer sol kanada da atabilirsin. Forvette çeşitlilik sağlamış olursun. Çok işlevli ve atlet bir hücumcu.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir