23 Temmuz 2023 Pazar

4-2-4 ya da 4-4-2, ne derseniz deyin, artık formasyon bu şekilde


Konuşulsa da, "transfer etmeyiz" diye düşünüyordum. Beklentim olmadığından, gelse nasıl olurdu tarzı şeyler düşünmedim. Haziran ayının başlarında, serbest futbolculara bakarken, Zaha üzerinden arkadaşlarımla konuşmuştum. O dönem adı yazılıyordu çünkü. Sonrasında iş Fenerbahçe'ye kaydı ve bu transferi gerçekleştirirler diye düşünüyordum. Zaha'yı konuştuğumuz günlere dönersek, son Fenerbahçe derbisindeki Barış Alper Yılmaz'ın oynadığı yere odaklandık.

Fenerbahçe derbisinde 4-2-4 gibiydik. Icardi'nin biraz arkasında Barış Alper Yılmaz, kanatlarda da Kerem Aktürkoğlu ve Zaniolo. Barış Alper Yılmaz o pozisyonda çalışkanlığı, ön alan presi ve savunma arkası koşularıyla etkili oluyordu. Zaha'yı da bence o pozisyonda kullanacağız ve iş biraz daha 4-2-4'e kayıyor. Zaha'ya o presi ne ölçüde yaptırabileceğimiz de hücumun kaderini belirleyecek. Hatta bu yapıda, Kerem Aktürkoğlu ve Zaniolo da daha çok çalışmak zorunda.

Zaha, üst seviye bir hücumcu. Topla hüneri yüksek, hızlı, atlet ve bence ortalama üstü de bitirici. Icardi ile uyumlu olacaklarını düşünüyorum. Kimi Zaha'yı sol kanada yazıp, Kerem Aktürkoğlu'nu forvetin arkasına kaydırdı ama bunu olacağını düşünmüyorum. Zaha, Kerem Aktürkoğlu'na oranla daha forvet özellikli ve o pozisyonda oynamışlığı çok. Ağırlıklı olarak sol kanatta izlemiş olsak da, Galatasaray'daki rolü bence daha özgür olacak.

Zaha hamlesi sonrası, orta sahadaki strateji de değişecek elbette. Torreira yanına Kerem Demirbay olmaz artık. Ya da bu profilde bir orta saha diyelim. Torreira yanına, bir Torreira daha gerekecek. Bu hücumu ancak o şekilde taşıyabilirsin. Yapılacak orta saha transferi bu profilde gerçekleşir. Mevcut kadro içinden ise o role en uygun isim Berkan Kutlu'dur. Mevcut içinde, 3. yerli muhabbetinin en güçlü adayı oldu artık. O konuyu da detaylandıracağım.

Ağustos'un son günlerinde bir 10 numara transferi yaparız diye düşünürken, o rafa kalktı. Kerem Demirbay'ı konuşurken de 4-3-3'ü düşünüyordum, artık o da rafta. 4-2-4 ya da 4-4-2, ne derseniz deyin, artık formasyon bu şekilde. Bakambu transferi de bu anlamda elimizi güçlendirdi. Hücum hattında atletizmi olabildiğince yukarı çekmeye başarıyoruz. Hocanın da aklının bir yerlerinde bu formasyonun olduğu zaten belliydi, yer yer deniyordu.

14 yorum:

  1. Abi tek sorun şu anda bu adamları sisteme ikna etmek olacak. Geçen yıl çok uğraş verdik Keremi o role adapte edebilmek için. Keremin sahada olacağına bende katılıyorum. Keremin pasör özelliğini kullanması çok değerli olacak. Artık 1 değil 2 pas opsiyonu olacak. Rotasyon oyuncularından bir takım daha çıkıyor şu tabloda. Daha gelecek olanlar da olmasına rağmen. Midstjö Feyenord gülenlerime dönse bu kadroda mutlak surette alternatif olabilirdi. Ben kadronun lig için kurulduğunu da pek düşünmüyorum. Bu şampiyonlar ligi kadrosu. Bu çıtanın zirve noktası artık. Ortasahaya da bir takviye daha yapıldığı anda bu takım uçuşa geçti demektir. Bu tabloda Mertens takımda mutlaka tutulmalı lider olarak bu takımda kalmalı para ne olursa olsun. Bu takımın kenardaki bağlayıcı noktası Mertens olacak. Rotasyonda da muazzam bir koz olarak kalacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okan Hoca geçen sezon bunu başardı. Mertens'in 35 yaşında yaptıklarını gördük. Ya da diğer isimlerin yaşadıkları değişimi.

      Sil
  2. Atlet ve usta isimleri buluşturmak gibi bir plan var. Orta sahaya bir başka ''hayvan'' daha bekliyorum. Hatta bence 2 tane lazım. Martens ve Sergio bu takımda yedek kalırlar. Olağan dışı bir yıkım ekibi olacağız. Rakibin üstüne üstüne giden bir yıkım gücü!!!
    Orta sahaya kesinlikle genç bir yıkıcı 6/8 karışımı ciğersiz lazım. Hem topla ilişkisi iyi hem de yorulmayan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta sahaya bir Torreira daha gerekecek. Bu hücum yükünü ancak o şekilde çekeriz.

      Sil
  3. Şu kadronun Okan Buruk elinde olması çok çok çok güven veriyor bana. Geçen sene bu kadroyu nasıl yönetecek dediğim adam beni yanılttı. Kenarda yerliden yabancıya muazzam bir rotasyon var. Kadroda kimse kimseyi aratmaz. Tarzlar çok farklı ama A isim sahada olmasa B isim de oyun ezberinden devam ediyor. Oyuncu çok iyidir kötüdürden ziyade. Forma kime giderse gitsin muazzam bir rotasyon var. Halil transferi işte bu gün aşırı önemli oldu. Şimdi 3. Yerliyi kim diye düşünüyorum. Barış Alper olabilir mi diyorum ama kimi keseceksin? Uğurcan Çakır transferi şu anda aşırı önem kazanmadı mı? İhtiyaç yok mu. Şu kadro herşeyi oynamaz mı ? Her formasyonu oynamaz mı? 3 lü bile oynar şu kadro enteresan bir takım olduk. Tek sorunumuz şu nalet yabancı kuralı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sezon yaptıkları ve iddialı isimlere inandırdığı oyun, yeni sezonun da teminatı olacak.

      Sil
  4. Bence lig icin artik formasyon farketmez taktik teknigi CL icin konusuruz bu saatten sonra.
    ZAHA icin PL'de tek basina mac alan adam deniyor bizim ligde defansa ceksen gol attirir sana. Pl'de 50 deiplingin 41inden adam.gecip 20sinde gol imkani yaratmis, Mustafa serbest 8 kanalinda cok iyi yorumlamis Zahayi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaha, seyir değiştirir. Onyekuru bu ligde bulduğu alanlarla neler yaptı izledik. Zaha'yı izleyelim şimdi de :)

      Sil
  5. Gelmesini istediklerim: İCARDİ,Ozan Kabak,Salih Özcan,Kerem Demiray,Mert Müldür,Mehmet Zeki Çelik,Rashica,Denayer,Uğurcan Çakır,Güvenç,(6-8-10)u bir arada çok iyi oynayacak YABANCI STAR. Satılmasını istediklerim (Nakit para da lazım😀): Leo Dubois,Sacha Boey,Nelson. Kiralık gitmesini istedikler (Hepsinin sözleşmesini uzatmak kaydıyla) :Efe Akman,Hamza Akman,Taylan,Oğulcan,Emre Kılınç,Baran Aksaka,Batuhan Şen,Luyindama,Cicildau,Ross,Metehan,Midtsyo,Jankat,Berk Balaban. Çok abarttım biliyorum. (M.T.A)

    YanıtlaSil
  6. Tüm kulvarlarda başarılı olabilmek için hem 4-4-2 hem 4-3-3 türevlerini oynayabilecek geniş, çok yönlü ama kalabalık olmayan bir rotasyona ihtiyacımız var. Rashica ve Icardi'nin de geleceğini ve yabancı sınırını göz önünde bulundurarak bir kadro değerlendirmesi yaptığımızda, bir 10 numara, bir Türk, bir yabancı, defansif ama oyun kurulumunu da aksatmayacak iki orta saha transferiyle çok iyi bir kadroya sahip olabileceğimiz görünüyor.
    Midstjo, Cicaldau, Mertens, Yusuf ve Yunus gibi isimlerle yollarımızı ayırmamız gerekebilir.
    Prag/Toronto görsellerinden hareketle Thıago Almada/ Ladislav Krejci ve yerli kuralı için Salih Özcan isimleri üzerinden bahsedilen mevkilere örnek verirsek, bu kadronun farklı dizilişlerde yüksek verim verebileceği görülebilir. Özellikle forvet bölgesinde İcardinin etrafında oynayacak oyuncuların temel özelliği hücumun her yerinde oynayabilecek olmaları; Morutan, Zaha, Zani, Rashica, Kerem, Bakambu, BAY, Halil, Almada..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taktik esnekliğe uyum sağlamak, maçına göre kurgu alma noktasında eli güçlendiriyor.

      Sil
  7. Zaha transferinden sonra kartlar yeniden dagitiliyor özelikle ucan kacan Fenerbahce bir dakika ya ne oluyoruz dedi cok cok muthis hamle psikolojik olarak.bile cok degerli.
    2 sene kullan daha fazlasina Araplara sat istersen zarar etme sansin yok.
    PL'de en son 4 sezonda en cok basarili dripling yapan ilk 3 oyuncudan biri, en cok faul yapilan ce kart gosterten kanat oyuncusu, cok buyuk profil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an tüm transfer stratejileri değişti ve isimli futbolcu alacağız diye, olmayan planları daha da olmayacak hale gelecek.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir