18 Eylül 2023 Pazartesi

Rashica Boey'i değil, Boey Rashica'yı oynatıyordu


Rashica'nın Galatasaray oyun düzeninde önemi vardı ama bir nokta ısrarla atlanıldı. Galatasaray'ın hücum düzeni değişiyordu, Rashica bu yüzden tercih edilmedi. Yetenek tavanı daha yüksek, "çilingir" diyeceğimiz hücumcularla kalite yükseltilmek istendi. Rashica'yı almadın, Ziyech / Tete ile sağ kanat rotasyonunu oluşturdun. Nereden bakarsanız bakın, çok daha mantıklı bir hareketti. Ziyech'in kalitesini zaten sorgulamam da, Tete de senin için asettir. Rashica'yı tercih etmeyen Galatasaray'dı, tekrar altını çiziyorum.

Geçen sezonun kurgusunda, Rashica'nın oyun içi katkısı değerliydi. Bugün farklı bir yola girdiğinden, tercihini yetenekten yana kullandın. Geçen sezon hep söylenen, Rashica'nın Boey'i yükselttiğiydi. Oysa doğru olan, Boey'in Rashica'yı yükselttiğiydi. Beşiktaş'ın Rashica'dan yana beklentisi farklı. Oyun içi katkısı değil, üretim bekliyorlar. Bu beklenti içinde de, Rashica sıradan kalıyor ve kayboluyor. Boey ise hala Boey, aynı çizgide devam etmekte.

Hatta Ziyech ile birlikte daha da Boey olacak. Ziyech'ın 45 dakikasında dahi, Boey'in hücum algısı değişti. Öyle noktalarda topla buluşturdu ki, muhteşem bir uyum ortaya çıktı. Tete'den yer yer oyun içi katkısı alacak gibi görünüyorsun. Ziyech'le de hücumunun çehresini başka bir noktaya taşıdın. Beşiktaş ise Rashica'ya bambaşka anlamlar yükledi ve şu an hayal kırıklığı yaşıyor. Onlar da Ghezzal'a dönecek, solda Rebic ile oynayacaklar. Redmond'u tutmaları daha mantıklıydı, çünkü üreten oydu.

Rashica özelinde hala "isyan" eden yoktur diye düşünüyorum. 5 milyon avro'luk bonservisi ödemedin, Ziyech'i bonservissiz çektin. Arada kalite anlamında "sıradağlar" var. İlk gün de söyledim, hocaya güvenmek lazım. Rashica'yı isterim demiş olsa da, kalite değişimi ondan bağımsız gerçekleşmedi. Ziyech ve Tete ihtimal olduğu an fikir değişti. Değişmesi de doğaldır. Rashica'ya da saygım var bu arada, bizi uzun süre bekledi. Beşiktaş'a da gidebilir, sorun yok. 

10 yorum:

  1. Rashica sistemde büyüyen ve büyüten oyuncu oldu bizde. Asla çilingir, oyun kurucu, tek başına mac kazandıran bir oyuncu olmadı. Ama basliga katilamayacagim maalesef. İkisi birbirini büyüten oyunculardı, tek tarafli bir durum degildi. Ne Yunus ne Barış ne de Zaniolo (az oynasa da) Boey'le uyumlu degillerdi ve birbirlerini bozuyorlardı. Ziyech bambaşka bir oyuncu ve doğru tercih, onu konuşmaya gerek yok zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bugün daha yetenekli isimlere yöneldik hücumda, o da kilit açabilmek adına. Buna saygı duyulmalı diye söylemiştim.

      Sil
  2. Raschida iyi bir takım oyuncusu.Yanında Mertens ve Oliveria gibi oyuncular olursa çok yararlı olur. Gedson ve Salih ile oynarsa sıradan bir oyuncu gibi görünür. Beşiktaş ortasahada yaratıcı oyuncu eksikliği çekiyor ve Rashida yararlı olamıyor.

    YanıtlaSil
  3. Rashica'yi Hakim ile degil de direkt Tete ile kıyaslamak lazım. Hakim, bence daha çok 10 numara, Mertens'in alternatifi olacak.

    Tete, Rashica kıyısında ise sanırım gene de Rashica ağır basar. Bizim oyun duzenimizde orta sahaya pres anlamında ve savunmaya yardım anlamında çok destek veriyordu, kanat pozisyonunda olmasina rağmen pratikte adeta box to box bir 8 gibiydi.

    Tete için de savunmaya yardım eder, prese katılır diye yorumlar okudum. Bunlar gerçekleşirse o zaman yorumum da değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tete'nin yaşı ve potansiyeli ortada. Real Madrid deplasmanında şov yapıyordu bu çocuk. Aset yani, gelecek adına değer.

      Sil
  4. Flavius Lulianus
    Zaniolo yerine Tete'yi tercih ettik; Zaniolo'nun kiralama bedeli Tete'nin maliyetini fazlasıyla karşılıyor, maaşları denk. Bu sayede Zaniolo'yu istediğimiz bedele satma imkanımızı da artırmış olduk. Bence Tete/Zaniolo değişimi her açıdan güzel bir deneme.

    Rashica yerine Ziyech'i aldık, Rashica'nın BJK den alacağı yıllık ücret yaklaşık 2,5M euro olacak, üzerine bir de geri dönüşü olmayacak bonservis ücretini de eklediğimizde ciddi bir maliyeti oluyor, fakat basında sanki bu maliyet çok cüziymiş de Galatasaray sırf isim peşinde koştuğu için Rashica yerine Ziyech peşinde koşmuş gibi yazılıyor:)))) Üstelik kiralık ve bedelsiz opsiyonlu Ziyech transferi ile inanılmaz büyük bir risk algısı yaratılıyor, bu kadar adice bir karalama kampanyası bile maalesef taraftarda karşılık bulduğu için yönetime karşı kullanılabildi, ama tabii gerçeklerin kendini göstermesi fazla zaman almadı:) Ben Ziyech seçiminde Rashica'nın maliyetinin belirleyici olduğuna inanıyorum, yani bonservis sorunu çözülmüş olsaydı Rashica'yı tercih edebilirdik.

    Şimdi Angelinho üzerinden yürüyelim diyecekler ki burada bir nebze elle tutulur argümanlar öne sürülebilir; örneğin sol bekte Dubois/Kazımcan ile devam etseydik sağ bek alternatifini de kadromuzda bulundurmuş olurduk, ama burada da nihayet teknik ekip ve yönetim bir tercih yapmıştır ve önemli olan da onların tercihidir. Ben olsam o gün (bu gün de) Angelinho'yu tercih ederdim.

    Benzer bir tartışma Tete/Morutan tercihi için de yapılabilir, ama Morutan'ın geri alma opsiyonu bizde, oyuncu süper ligde göz önünde olacak ve kendini ispatlaması durumunda tekrar takıma dönebilir, bu sayede Tete bir fırsat transferi olarak denenir ve istediğimiz sonucu alamasak bile bir zararımız olmaz.

    Kerem, Zaha, Ziyech, Tete kanat rotasyonu muazzam; Tete ve Zaha hem sol hem sağ kanatta oynayabilir. Ndombele'nin sol içte oynadığı, hatta belki Davinson'un sol stoper olduğu (partneri Kaan'da olabilir bazen) 4-3-3 dizilimi Angelinho'nun rahatlamasını da sağlayabilir. Boey ve Angelinho gibi beklerden en üst düzeyde faydalanmamız gerek, zira kolay kolay böyle bir ikiliyi bulamayız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hücumda işi biraz daha yeteneğe yıktık. Zaniolo'yu oturtamadık bir türlü, vazgeçmek durumunda kaldık. Buna da saygı duyuyorum.

      Sil
  5. Oyanıdğı sistemlede alakalı rashica 433 yetine 4231 de ortasahaya destek veren mücadeleci çizgiyi kullanan nadirde olsa içe penetre eden skor katkısı ise öyle aman aman olmayan bir profilde oynadı bizde. Beşiktaş ise 433 oynuyor ve oyuncu seçimleri doğrultusunda orta 3lü gol asist katkısı sınırlı tüm yük ileri 3 lüde işte bu sistem rashicaya çok ters. Şuan beşiktaşa sacha boeyu sağ bek yap pek bir şey değişmez. Biz transfer dönemi yaratıcı playmaker kanat ve sert ortasaha (hedef ambrabat olduğu açıklandı) güttük ki bencede çok mantıklıydı. Rashica bu sistemde beşiktaşta beklentileri karşılayamaz bir süre sonra taraftar tepkisi ile özgüvenide düşer ve çok sıradan bir hal alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta saha yapıları kısır dediğin gibi, Rashica da öyle üretecek isim değil. Üretse de, forvetin Icardi değil. Aboubakar daha başka bir adam. Rashica bambaşka bir kurguya gitti. Orada var olmak zor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir