27 Kasım 2023 Pazartesi

Alternatif yerli bırakmamaya yemin etmişler


Yine aynı konuya geliyoruz da, bu bizim değişmesi gereken gerçeğimiz. Yerli futbolcuya yönelik ağır bir tahammülsüzlük var. Paçalardan etiket akıyor. Drogba ve Podolski gibi isimleri tarihin en iyi 11'ine yazanlar bunu yapanlar. Gözlerini açtıklarında bu tarz yıldızları gördüler çünkü, etiketle yoğruldular ve öyle devam ediyorlar. Gerçi medya da körüklüyor bunu. Aklı başında olması gereken birçok isim de bu etiket algısını körüklüyor ve bunun peşinden gidiliyor. O Galatasaray seviyesinde değil, bu Galatasaray seviyesinde değil diye diye yakında oynatacak yerli bulamayacağız.

Kerem Aktürkoğlu'nun haftalardır yaşadıkları ortada. Bu adama muadil diye aldıkları kanat oyuncusu 15 milyon avro. Fenerbahçe böyle hamle yapmak zorunda kalıyor işte. Senin elinde Kerem Aktürkoğlu var, yıllardır aynı istikrarda. Başarısızlıkta da, başarıda da o ayakta kalmış ve katkı vermiş. Gerçi sosyal medyada yediği linçi bence rakip takım taraftarların organizasyonları yapıyor da, bizim tarafta da tepki veren var işte. Eleştirmiyorlar, direkt olarak "futbolcu değil" diyen var. Kerem Aktürkoğlu bunu yaşıyorsa, yarın kim neler yaşamaz ki.

Abdülkerim Bardakcı da yarın öbür gün sallanmaya başlasa aynı tepkiyi görür. Ndombele ya da Tete için ise bu olmaz mesela. Onlar da tepki görsün demiyorum, etiket algısı kastım. Berkan Kutlu bu yüzden gitti. Net katkı aldığın, müthiş bir alternatif. Yunus Akgün de bu yüzden gitti. Yarın başkası gidecek, sonra daha başkası. 11'de 3 yerli bulundurma zorunluluğun var. Eldeki gitti, başka yerliyi aldın. Sonra onu da bitirdin, devamından başkasını aldın. Bu döngü ne zaman bitecek? Neden futbolcuları belli roller içinde görmüyorsun, herkesin en üst düzeyi yapmasını bekliyorsun. 

Kazımcan Karataş şimdinin gözdesi. Galatasaray seviyesinde değil diyorlar ve bunu medyada dile getirenler de var. Kim Galatasaray seviyesinde? Kazımcan Karataş gitti diyelim, kim yerli sol bekin? Geçen sezon katkı aldın, gayet potansiyeldi de bu sezon ne oldu? Kötü başladı, öyle de devam ediyor ama en azından Alanyaspor maçını bence iyi geçti. Bu çocuk 20 yaşında henüz ve 2.5 yıldır sol bek oynuyor. Önü açık, gelişebilir. Yeter ki yine sakatlanasın. En büyük sıkıntısı da bu bence. Yerli futbolcu öğütme işini bitirelim artık. Onun adı eleştiri olmuyor.

24 yorum:

  1. Kerem'e, Berkan'a, Kazım'a bunları yapanlarla, bizi yarı yolda bırakan Marcao, Falcao'yu geri isteyenler aynı kafa yapısında.

    YanıtlaSil
  2. Yorumlar boş kazımcan potansiyeli olan yetenekli bir bek ısrar edilmeli oynadıkça toparlanacak önünde savunma yapan kanat olmayınca sorun illaki oluyor hata yapacak alışacak zaman lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç oyuncu, potansiyeli var. Geçen sezon sana güzel katkı vermiş.. İnanılmaz yorumlar var.

      Sil
  3. Temel bilgi eksikliği var. Devsirme bir bek sonuç olarak.Altyapı hocaları mı olur üst düzey mı olur ekstra çalışmaya öğrenmeye zamana ihtiyacı var.Taraftarinda öğütücü olmaktansa destekleyici olmayı zaman vermeyi öğrenmesi, hatırlaması gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman lazım bunlar için. Ben potansiyelini değerli buluyorum.

      Sil
  4. 1996-2000 arası sosyal medya olsa o başarılar olmazdı diyenler çok haklı. O zamanlarda da mesela Hakan Şükür çok yersiz eleştirilirdi ama tüm haksız eleştirilere rağmen çalışıp üzerine koydu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de olmazdı ama o dönem böyle etiket algısı da yoktu.

      Sil
  5. Ndombele olsa milli takım arası çok çalıştı bomba gibi geliyor derler. Kazımcan'ı ilk maçta yargılayıp ikinci maçta idam ederler :)
    Türkiye'de spor yorumcularının birçoğu çok kaypak insanlar. Vecino transferinde canlı yayın açıp taraftarı yönetimin üzerine salan youtuber yorumcular şimdi Vecino gelseydi keşke diyorlar

    YanıtlaSil
  6. Kazımcan'ın geçen sene bıraktığı nokta harika bir Fenerbahçe maçıydı. Fenerin sol kanadını yok etmişti artı orda oynayan tüm oyuncuları da bitirmişti. Başta Arda Güler olmak üzere. Ama bu seneye iyi başlamadı. Çok sık sakatlanıyor. Bir de maçlarda sanki çabuk yoruluyor. Bu kadar genç bir oyuncu için en olmaması gereken şey budur herhalde: Kondüsyon problemi. Pas, karar verme, son hareket, skor vs.. bu anlamda daha çok geride. Seviyesi, GS'in sol bek mevkisinin istediği seviyede değil. Olur mu olmaz mı bilemem? Ben bu işin uzmanı, scout değilim. Şu andan baktığımda olmaz gibi ama geçen sene son maça baktığımda ya bu çocukta iş var devamlı oynamalı diyordum.
    Bunun yanında; yazıdaki taraftar eleştirisi kısmına katılamıyorum Burakcım. Taraftarın duygu durumunu eleştirmek de bir engel yok, tabi ki herşey ve herkes eleştirilebilir ama bu pek değiştirebileceğimiz bir algı değil. Bu iş biraz duygusal bir iş. Buna bence saygı duymak ve taraftarla da çok inatlaşmamak lazım. Senin buna çok takıldığını ve bazı yerli oyuncuları koruma görevini adeta bir misyon edindiğini görüyorum. Eleştri veya öğütme gün sonunda su akacak yolunu bulacak. Benim açımdan Kazım'ın, Kerem'in; Angelinho veya Zaha'dan farkı yok. Ben Galatasaray'ı çok seviyorum. Ve sahada kim en iyiyse onu görmek istiyorum. Berkan, Yunus iyi çocuklar ama bir sebepten burda oynayamadılar. Kendilerine çokça şans verildi ancak olmadı. Yerli kuralı olmasa bu çocuklar oynar mıydı? Mümkün değil. Bence yerli kuralı olmasa Abdülkerim ve Kaan dışında ilk 11 oynayabilecek bir yerli ben görmüyorum. O yüzden Berkan, Yunus gibi oyuncuların ayrılmasının sebebi öğütme değil kendi yetersizlikleri idi. GS standartlarının altında kaldıkları için gittiler. 2021 takımında Kerem yıldızdı. Geçen sene de yerli veya yabancı onu kesecek kimse yoktu. Ama bu sene Zaha var. Zaha, Kerem'den daha iyi. Zaha'da olup da Kerem'de olmayan çok özellik var. Galatasaray'ın yerli oyuncu yetiştirme gibi bir misyonu yoktur. Biz yarışmacı takımız. Kim iyiyse o oynar. Yerli, yabancı pasaportundan bağımsız olarak taraftar kaliteli oyuncu görmek ister. Başarı ister. Sahada kendisine verilen işi iyi yapmasını bekler. Biraz da bu açıdan bakılsa iyi olur bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dayanıklılığı sıkıntılı maç sonuna doğru düşüyor oyundan. Birde sezon başlangıcı hataları nedeniyle tedirgin oynuyor. Ama oyuncu oynamadan gelişmez. Hücum bitirmeye başladı tolere edilebilir.

      Sil
    2. Duygusal iş de, bugün istedin hemen oldu diye bir şey yok. Siz burada yorumların görünen kısmını görüyorsunuz. Çöp tenekesi kısmında ne küfürler, hakaretler var. Neyse ki işaretli kişiler, çöp kutumu şenlendiriyor o yorumları ile.

      Maalesef bu öğütme durumu ile iş zor. Kadro mühendisliği dediğiniz olay her ismin A sınıfı olması ile olmuyor. B ve c sınıfları da olacak. Yerli zorunluluğu diye bir şey var ve elindeki her yabancı da sanki üst düzey gibi bir algı doğmasın. Fiyat performans diye bir şey var.

      Sil
    3. Kazım'ın alternatif oyuncu olmasına itirazım yok ancak Kazım ilk 11 oynuyor. Bir oyuncuya daha nasıl güvenilir acaba? Hoca onu Bayern maçında ilk 11'e koydu, o da sağolsun maçı kaybettirecek 2 gol yedirdi. Yapsın peki. ama Kazım buna değecek bir oyuncu mu? Yani oynadıkça Ferdi gibi olur diyorsan oynasın, ama ben o ışığı göremiyorum açıkçası. Kısacası bazı oyuncuların yerli kuralından ötürü mecburen oynatılması öfke ve tahammülsüzlük katsayısını artırıyor. Abdülkerim ve Kaan gibi oynasalar sorun yok ama Barış, Kazım, Kerem inatla aynı hataları tekrar tekrar yapıyorlar. Yani taraftar deli mi, veya bunlara kafayı neden taksın? Israrla ve inatla gelişme göstermeyen, aynı yanlışları, aynı yanlış kararları aldıkları için memnun değiller. Herkes küfür ve hakaret etmiyor. Bunu savunmuyoruz ama oyuncularımız da lütfen kendilerini geliştirmek zorundalar. Galatasaray'ın hedefleri gereği buna mecburlar. 3 yerli kuralı devam edecekse o zaman Galatasaray daha iyi 3 yerli bulacak. Sol beke bulamıyorsa sağ beke bulacak ne bileyim orta saha getirecek. Kalecicisini Türk yapacak o zaman.

      Sil
    4. O da Angelino ile alakalı sorun. Kazımcan Karataş yerine hangi yerliyi düşünüyorsun abi, var mı öyle bir yerli sol bek :) Varsa da 5-6 milyon bonservisi mi gözden çıkardık. Galatasaray'ın yerlileri iyiydi zaten, bazı taraftarlar maalesef etiket aşkıyla yoğrulduğundan işini yapan, görev adamı diyeceğimiz herkesi yiyor. Kadro mühendisliği böyle bir şey değil maalesef. FM'de dahi bir arada tutamazsın herkesi.

      Sil
    5. 20 yaşında genç bir yetenek için de fırsat vermeden silip atıyorsun. Sonra herkes gelişmek zorunda diyorsun. Nasıl olacak o iş :) Biraz sabırlı olmalı, fiyat performans dengesiyle düşünmeli. Kadro mühendisliğinin bazı dengeleri var, bunları göz ardı etmemeli. Gerçi Kerem Aktürkoğlu'na dahi neler deniliyor. Ben ne yazsam anlamsız. Senin için yazmıyorum ama isim sen veremiyorsun ama bulacaklar ben bilmem diyorsun. Ben az çok bilirim diye iddia edeyim, ben de bilmiyorum mesela. Kolay değil bu işler.

      Sil
  7. 2000lerin basindaki futbol endüstrüsi ile bugunku futbol ayni degil sürekli şampiyon olmak zorundasin yoksa düsmanlaşmış rakipler seni yok eder, duygusal düsünüyorsunuz. Gercekci olmak lazim olay spordan çıkalı çok oldu, o zamanların tribünlerinden gelen birisi olarak söylüyorum.
    Kazimcan özeline gelecek olursak bence kiralanmali yerine Super Lig'den Ugur Citfci ayarinda ne yaptigini bilen bir yerli yedek gelmeli, Galatasaray staj yeri degil Kazimcan da bu seviyede degil (CL seviyesinde ASLA degil).
    Kazimcan yetenekli ama fundamental eksigi de cok, fenerbahce'nin ilk 11 oyuncusu Arda Güler de Real Madrid'de 1 dakika süre alamadi bunu sadece sakatliklarla aciklayamazsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur Çiftçi sonrasını okumadım desem ayıp etmiş olur muyum :( Seviye derken, ortaya koyduğun seviye bu mu cidden?

      Sil
    2. Olmazsin elbette burada fikirlerimizi paylasiyoruz, Ugur ismi sadece bir örnek yerli Marcelo var da neden almiyoruz demedim ama Bayern maçında Kazim'in yaptigi hatayi Ugur Ciftci asla yapmazdı hocam bunu da herkesle tartışırım.
      Bize 10 üzerinden 6 da verse olmuş oyuncu lazim yedekte var diye CL maçına Kazim'i koyarsak 3 milyon Euro'dan oluyoruz işin sonunda, benim için isimlerin hiç önemi yok konsept yanlış Kazimcan CL maçında senin yedegin olamaz Super Lig'de bile dogru düzgün süresi olmayan çaylak bir oyuncu...

      Sil
    3. Uğur Çiftçi'yi koyunca mı 3 milyon avro geliyor. Onun mu CL tecrübesi var. Bu kadar kalite de, neden yıllardır orada. Biz mi kaçırıyoruz :) Uğur Çiftçi gelir, 2 maç sonra o yuhalanır. Sonra başkası. Yetersiz bir bek ve yaş da geldi. Kazımcan Karataş potansiyel en azından. Birine süre vermezsen nasıl süresi olsun :)

      Sil
    4. Angelino'yu koyunca geliyor o 3 milyon, CL'de yerli sınırı yok o hamle zaten Okan Hocaya yazar, bunu maç başlıgında da yazmışımdır zaten ille de yerli olacaksa diye söylüyorum en azindan Super Lig'de 3 5 sene oynamış nerede tackle nerede nerede press yapacagini bilen birisi lazim diyorum Kazim'in saçma sapan hatalariyla CL'de puan kaybetmemeliyiz diyorum, daha açık nasıl anlatabilirim bilmiyorum...

      Sil
    5. Uğur Çiftçi mi biliyor bunları, onu soruyorum. Bildiğimiz, izlediğimiz isim de ondan soruyorum :) Başka bir Uğur Çiftçi vardır belki, tanımak açısından.

      Sil
  8. Sosyal medya çok tehlikeli. Hayatında halı sahada dahi futbol oynamamış insanlar inanılmaz eleştiriler yapıyorlar.Öğuten bir toplum olduk. Yabancı oyunculara milyon dolarları verip verim alamayınca sorun yok, yerli oyuncular çok daha düşük maaş ile oynarken en ufak hatada kıyım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahammülsüz üst düzey. Etiket algısı ondan da üst düzey maalesef.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir