16 Kasım 2023 Perşembe

Galatasaray'ın oyununun temelinde pres var ve Okan Hoca da bu oyundan ödün vermez


Galatasaray'ın oyununun temelinde pres var. Okan Hoca "pres" oyunundan asla ödün vermez. Bunu da her geçen zaman daha da güçlendiriyor. Şampiyonlar Ligi'nde oynadığımız oyun ortada. Bayern Münih'e dahi 2 maçta çok zor anlar yaşattık. Şampiyonlar Ligi'nde bu tempoda oynarken, ligde de aynı şekilde devam etmek imkansız. Yüksek tempo çünkü. Maç trafiği yoğun, sağlıklı kalmak gerekiyor. Bunun da yolu ligde vitesi biraz daha düşürmek. Galatasaray da böyle yaptı ve şu an bulunduğu konum gayet iyi.

"Rölanti" diye ifade ettiğim oyun bu. Tempo daha düşük, bireysel kaliteye fazlasıyla güveniliyor. Hatayspor maçı kaybedildi ve çok eleştirdik ama bu maçta da birçok pozisyon var. Bitiricilik de apayrı problem. Hatta şu an takımın en büyük sorunu. Bu aşılsa, maçların ilk yarıdan biteceğini göreceğiz ve daha da ekonomik oynayacağız. Bitiricilik o kadar düştü ki, ligdeki maçlar sıkıntılı geçiyor gibi görünebiliyor. Bazı maçları tek farklı galibiyetlere rağmen rahat geçiyoruz da, Hatayspor maçı puan kaybı oldu. O da doğal. Bayern Münih serisinin yorgunluğu çok büyük oldu. Hem fiziksel, hem de kafalarda.

Aslında pres oyununu rölantide oynamak zor. Presin dozu düşebilir de, ödün verilemez. Aynı oyunun devamı adına da "rotasyon" olmazsa olmazındır. Presle başladığın an sonucu almalısın. Sonucu aldığın an zaten vitesi düşürüp, topa sahip olacaksın. Bu şekilde maçlar daha ekonomik geçilebilir ama bitiremediğimiz için sıkıntı yaşanıyor. Şampiyonlar Ligi temposu yakında düşecek. Orada oynanan oyun da lige yansıdığında zaten durdurulamayacaksın. Galatasaray'ın güçlü bir oyunu var ve Okan Hoca da bunu geliştirmeye devam ediyor.

Galatasaray'ın b planına ihtiyacı tam olarak bu noktada ortaya çıkıyor. 4-2-3-1'e çok odaklıyız ama 4-3-3 oynayabilecek yapıya da sahibiz. Takımın güçlü setlere ihtiyacı var ve bunu oynayabilecek futbolcuların var. Zaha, Tete, Ziyech, Kerem Demirbay, Oliveira diye uzar liste. Ayaklar kaliteliyken, set üzerinden de oyunun dönmesini isterim. Özellikle de ligde ihtiyaç. Rakipler kapanırken ve sen de orada tempoyu biraz daha düşürürken, bu setlere ihtiyaç var. 4-3-3 de gayet uygulanabilir bir düzen.

Kerem Demirbay bu noktada çok fazla yabana atıldı mesela. Bence değerlendirmek gerekiyor. Oliveira da 4-3-3 içinde daha iyisini verebilir. Kaan Ayhan'ı 6 numara kullanmak da, Torreira'yı ön alan baskısına daha çok atacaktır. B planı olarak cepte tutulması gereken bir düzen. Hocanın 4-2-3-1'den ödün vereceğini düşünmüyorum yine de. Bu düzeni de "pres" üzerinden müthiş uyguluyor. Maç trafiği yavaşladığında etkisi zaten ortaya çıkacak. Maç trafiği içinde ise rotasyonu daha sık uygulamalı. Takımın enerjisi 4-2-3-1 için daima yüksek kalmalı.

6 yorum:

  1. Senin rölanti dediginle ligde oynadığımız oyunun alakası yok. Rölanti dediğin oyunda sonucu alırsın. Atarsın 2 golünü alırsın topu tempoyu düşürür top cevirirsin ama tabi ki bunun için çok iyi set oyunun olması lazım ki bizim takımda bu yok. Bireysel yetenekle maç kazanıyorduk sadece artık onda yok. Top bir türlü icardi ye gelmiyor du geçen sezonda hala aynı sorun devam ediyor. Gol katkısını icardi ve Kerem çekiyordu Orta sahanın skora gram katkısı yoktu hala öyle. Gelişen bir oyun olmadığı gibi yapılan yanlış ve kötü transferler az çok bir arada oynama yetisi kazanmış takımın da uyumunu bozdu. Sorunları sadece bitirememek Avrupa'da yorgunluk rölanti falan diye basite indirgeyerek açıklamak mümkün değil. Bu sadece gerçek sorunun tesbitini geciktirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirebilsen alacaksın zaten. Sorun tam anlamıyla bu. Takım üretiyor, pozisyona giriyor. Bitirebilsen bunları konuşmuyor olacaktık :( Oyun ile alakalı sorun olduğunu düşünmüyorum. Cl'de konum ortada, oynanan oyun ortada.

      Sil
    2. Skor yükünü çeken iki oyuncundan biri mental olarak bitik diğeri sakat nasıl bitecekler zaten. Başka gol atan oyuncun yok ki Orta sahanın skora katkısı yok. Zamanında Selçuk Melo Sneijder vs gibi adamlar gol katkısı sağlar perdeyi açarlar maç kazandırırdi. Sen kaçırdıkca rakibe direnç kazandırıyorsun. Rölanti değil yani ligde ki oyun. Sana rölanti gibi geliyor sadece halbuki bildiğin kazanmak için çok uğraşmak. Kasım ayı geldi yeni transferlerin katkı koymasını bekliyoruz hâlâ daha.

      Sil
    3. O da doğru konu. Skorun dağılması lazım. Bu konuda da bir yazı yazacaktım. Skor yükünü dağıtmak lazım. 2 kişiye bağlı iş olunca olası bir formsuzluk halinde problem büyük oluyor.

      Sil
  2. Sahanın her yerinde çok doğru şekilde pozisyon alıp topu kapıyoruz top bir şekilde rakip kale önüne de gidiyor fakat bitiricilik sorunu yaşıyoruz. İcardi durduktan sonra tek seçeneğimiz Zaha'nın şutları oldu gol atmak için. Bu ciddi bir sıkıntı.
    Bir de takım lig maçlarını önemsemediği için bu oyun ligde sekteye uğruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bitiremediğin sürece uyguladığın tüm doğrular boşa.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir