26 Kasım 2023 Pazar

Zaha'nın ritmi yükseliyor


Zaha'nın ritmi yükseliyor. Önceki maçlarda kötü oynuyordu yorumu değil bu. Bir video dönüyordu internette. O kadar bitiremiyoruz ki, Zaha'nın en az 5-6 asisti heba olmuştu. Orada bitirebilsek, Zaha'nın muhteşem tabelasını konuşuyorduk. Ritimden kastım gol etkisi. Oynadığı son 3 lig maçında da gol atmayı başardı. Bu sezon toplamda 15 maçta 6 gol 2 asist oldu. Bu da iyi bir rakam. Ritim geliştikçe çok daha iyisi olacak.

Eleştirildiği anlarda dahi varlığının önemini "savunma" üzerinden veriyordum. Geriye yardımı var ve öyle bir fizik ki, bunu kullandığı an topu kaptırmıyor. Seni kendi sahandan da çıkaran o, ön alanda hücumu sürükleyen de. Çizgiye de iniyor, kat da ediyor. Bir kanatta arayabileceğin tüm özellikler var yani. Üst düzey bir futbolcu. Goller gelmeye başladı, artık çok daha seri rakip eksiltiyor. Önceki haftalarda "fizik gücü" üzerinden giderken, şimdi klasını konuşturuyor.

Sol kanatta Zaha oynar, mümkün olduğunca da kesilmez. Elinde Kerem Aktürkoğlu olsa da, Zaha'nın katacağı çok daha fazlası. Kusursuz ve komple bir kanattan bahsediyoruz. Hücumda mühim nokta biraz da uyum sağlanması. 4-2-3-1 oynamaya devam edeceğimizden, en ideal 4'lü ile organizasyon kurmak lazım. Ziyech'in de devreye gireceğini düşünüyorum ve sağ kanatta kim oynar bunu düşünelim. Kerem Aktürkoğlu oraya kayacak gibi görünüyor.

Icardi de yükselince, çevresindeki herkesi yükseltiyor. Zaha da mutlaka bundan nasipleniyor. En doğru zamanda ritmi yakaladı. Manchester United karşısında en önemli kozlarımızdan biri olacak. Deplasmanda kazanırken iyi bir futbol oynamış ve bizim adımıza kilidi açmıştı. Şimdi ise sürüklemesini bekliyoruz. Bayern Münih karşısında da beklenti buydu. Zaha da bu maçlar için transfer edildi. Alanyaspor karşısında yapacaklarını zaten biliyoruz.

Attığı gol de tam olarak onun imzası. Göbekten rakibin merkezini müthiş deldi ve bu fizikle o kadar seri ki, durdurman güç. Fizik koysan yıkamazsın, karşısında durmaya çalışsan seni çalımlar. Ancak faul yaparsın, o da bir yere kadar. Ritmini yakalayan Zaha'nın farkı da bu işte. Hep aynı örneği verdim. Yürüyerek oynayan Nwakaeme neler yaptı. Zaha hareketli, mücadele içinde ve gidip geliyor. Kalite olarak da, kariyer olarak da üst düzey. Beklenti uçuk noktalarda ve bu da doğal. Haliyle en iyi günde dahi "daha fazlası" adına bir şeyler yazabiliyoruz.

13 yorum:

  1. Bu tempo devam ederse suudi arabistana gidebilir iyi bir bonservisle sezon sonu belki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim için de müthiş bir alışveriş olurdu..

      Sil
  2. Abdul Kader Keita'yı fena andırıyor Zaha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hareketliliği evet. Bitiriciliği ise hayır :) Zaha daha net bitirici. Keita sağ kanatta, sağ ayaklıydı bir de.

      Sil
  3. Olağanüstü bi yeteneği var ama bunu tam olarak işleyemiyor, bazen çok gereksiz şeyler deniyor. Yoksa var olan kalitesiyle burada Ronaldinho gibi takılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılları Palace'de geçti ve takım da yıllarca onun ayağına baktı. Gereksiz işlere girmesi alışkanlık ve doğal :) Girsin de. Hata elbette yapacak.

      Sil
  4. ben hala kaleden çok uzakta oynadığını düşünüyorum. şu yeteneğini rakip ceza sahası ve çevresinde kullansa gol+asist sayısı 25-30'a gelir. bizim yarı sahamızda sol içte rakiplerle dans eder gibi sabaha kadar da çalımlasa boşa gidiyor, bi anlam ifade etmiyor. 10 üzerinden 9 alacağımız adamdan 5 almayla yetiniyoruz. rakip kaleye yaklaşmalı, işte o zaman inanılmaz bi tehdit unsuru olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşıyor işte giderek. Önde kullanırsan da, arkası ile bağlantı kopar. Zaha'nın savunma katkısı da değerli.

      Sil
  5. Zahanın arkasında hücümcü bek oynamaz, oynayamaz. Defansı daha güçlü bir oyuncu olsa çok daha değerli olur. Yahut Boey dinamizmi sağlayacak bir oyuncu oraya koysak Zaha fark yaratır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Oyun düzenimiz de Boey tarzı bir sol bek istiyor. Atletizmi üst seviyeye çıkarır, presi güçlendirir, Zaha'yı rahatlatır.

      Sil
    2. Zaha futbol hayayı boyunca defansa yardıma sıklıkla gelmiş bir oyuncu değil. Biz onu buna itiyoruz. Boey önünde denenmesi de bu sebeple gerçekleşti. Geçen seneki Adekugbe olsa bile Zaha daha rahat oynar.

      Sil
    3. Yine de o yardımı yapıyor, fizik gücünü kullanıyor..

      Sil
    4. İşte o yardımı yapmak zorunda bırakmazsak onu uçuşa geçer.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir