28 Mart 2019 Perşembe

Başarının ilk nedeni istikrar, diğeri de birçok ismin altyapıdan çıkıyor olması


CEV Kupasında oynanan finalin büyük bir başarı öyküsü olduğunu düşünüyorum. Mütevazı ama bir plan dahilinde hareket edilen gelinen yılların getirisi. Voleybol şubesini genel olarak ele aldığımızda da Galatasaray'ın yüz akı şubelerinden biri. CEV Kupası'nda kazanılan 2.'liği ve bu yapıyı Kerem Övet bizler için anlattı.

Yakın geçmişte kadın voleybol takımını ağırlıklı olarak konuşuyorduk. Bir türlü finali yapamasalar da bir plan dahilinde geldikleri nokta önemliydi. Erkek voleybol takımı için de bu geçerli. Mütevazı ama güçlü bir plan var ve her geçen dönem daha da üzerine koyuyorlar. Sen bu süreci nasıl değerlendiriyorsun?

Kerem Övet: Aslında senin de söylediğin gibi bu başarının perde arkası çok daha eskiye dayanıyor. Yalçın Orhon’dan başlayıp sonraki yönetimlerde Mehmet Cibara ve Ali Yüce’yle devam eden şimdi ise Okan Böke’nin başarıyla yürüttüğü bir şube. Bunun yanında yönetimler üstü şubeye bağlı profesyonel kadrolar yetiştirme anlamında da çok başarılı bir şube. Ancak tabii burada başarı kelimesinin altını da doldurmak gerekiyor. Son 10 yılda Galatasaray voleybolda 2 kez Şampiyonlar Ligi yarı finali, 2 kez CEV Cup finali ve 1 kez de Cev Cup yarı finali gördüğü halde henüz hiçbir kupa alamadı. Yerel liglerde de final oynama başarısı dışında elle tutulur hiçbir şey yok. Peki neden başarılı diyoruz? Bunu söylememizin sebebi yapılan yatırımın birkaç sene haricinde çok düşük olması ve buna karşılık şubenin birçok oyuncusunu diğer branşlarda görülmediği şekilde altyapıdan çıkartıyor olması. Nitekim Galatasaray altyapısı şuan Vakıfbank'la beraber en iyi iki altyapıdan biri. Bunun dışında ikinci bir sebep de mesela basketbol takımlarımızda ne yazık ki hiç göremediğimiz istikrar. Örneğin Galatasaray kadın voleybol takımı senelerdir ilk dördün dışına hiç çıkmadı. Ayrıca istikrar şu manada da sağlandı: İki değerli Galatasaraylı hocamız da erkek ve kadın voleybol takımlarımızı senelerdir çalıştırıyor. Sürekli bir hoca ve profesyonel değişimi yaşanmıyor.

CEV Kupası'nda gelinen noktayı nasıl yorumluyorsun? Şu aşamada hedefin üzerine çıktık diye düşünüyorum, finalde rakibimiz bize karşı orantısız güçlüydü. İlerleyen dönemde bu kupayı almak mümkün olacak mı, gelecek adına ne vaat ediyoruz?

Kerem Övet: Aslında voleybol şubemiz sanırım en şanssız şubemiz. Daha önce kadınlarda CEV Cup’a çıktığımızda da yine orantısız güçlü olan Krasnodar takımına denk gelmiştik. Şimdi de bu senenin dünya şampiyonu ve esasında voleybolun birinci kupasında olması gerekirken tamamen günlük performans ve İtalya ligindeki diğer mega takımlar yüzünden Kupa 2’ye düşmüş Trentino takımıyla karşılaştık. Ancak tabii şunu da belirtmek lazım biz eğer bütçemize ve gücümüze oranla bu kupada var olacak olsaydık ilk turlardan elenmemiz lazımdı. Biz gerçekten inanılmazı başardık. Şöyle ki Türkiye’de en başarılı branş voleybol olduğu halde ve kadınlarda neredeyse her sene Şampiyonlar Ligi’ni aldığımız halde erkeklerde Kupa 2 bile sadece bir kez Halkbank tarafından alınabildi. Şampiyonlar Ligi ise hiç alınamadı. 

Yani işin aslı erkeklerde Rusya, İtalya ve Polonya ligleri çok başka seviyelerde ve biz Türkiye takımları olarak çok aşağıda kalıyoruz. Nitekim ilk maç ve buradaki maç 2-0’a gelip de Trentino “Bir dakika noluyoruz ya?” dedikten sonra o seviye farkını da açıkca gördük. “Top oynatmadılar be abi” denir ya futbolda, aynı onu yaşadık işte. Şimdi tam da burada şunu söylemek lazım: Şampiyonlar Ligi’ni alabiliriz falan diyen kesinlikle yalan söylemiş olur. Bambaşka bir seviye orası. Bize göre çok daha yüksek bütçeli Halkbank’ın, Arkas’ın düştüğü durumları da görüyoruz. Fakat buralarda olmaya devam edersek elbet bu CEV Cup’ı, yani ikinci kupayı alacağız. Okan Böke veya yerine gelecek yönetici de aynı bu seneki gibi takıma sahip çıkmaya devam ederse tabii... Okan Abi neredeyse takımla yatıp kalktı diyebilirim. Maddi manevi destekleri inanılmaz.


Nedim Özbey isminin de altını çizmeli. Başarılı bir antrenörümüz var ve gelinen bu noktada mutlaka faydası büyük. Ataman Güneyligil için de bunları yazarım ama üst seviyede bir noktada tıkanıyoruz, ötesi gelmiyor. Nedim Özbey ismiyle yine böyle bir süreç mi yaşanır yoksa ötesi olacak mıdır?

Kerem Övet: Ben iki hocamızın da gayet başarılı olduğunu düşünüyorum. Geçen sene özelinde Ataman Hoca’yı çok eleştirdim çünkü elimizdeki kadro gerçekten iyi bir kadroydu. Ancak o kadro bile ligdeki dördüncü bütçeydi. Yani, evet takılıyoruz bir yerde ama bütçe de hep yetersiz oluyor. Hocalara diyoruz ki: “Al sana düşük bütçe, git bize mucize yarat”. Bakmayın yaratıyorlar da işte... Ama bir yere kadar. Bundan iyisi yapılabilir mi? Evet yapabilir, ama yine de işin özeti yapılan yatırımla alakalı.

Peki biz bu dev bütçeli rakiplere karşı ne yapıyoruz? Bizim de voleybolda oluşturduğumuz harika bir aile ortamımız var. Bütün oyunculara sorun takım arkadaşları gerçek hayatta da en yakın arkadaşlarıdır. İzin günlerini de birlikte geçiriyorlar, birlikte yemeğe çıkıp birlikte eğleniyorlar. Bu durumun hocaların yarattığı ortamla da çok alakası var. Belki bütçemiz yok ama diğer takımlarda da bu yok işte... Mesela voleybolda hiç parasını alamadığı için takımı terk eden oyuncu gördünüz mü senelerdir? Basketbolda yaşanan sorunların daha beterleri maaş anlamında emin olun burada da yaşandı ama kimse takıma, arkadaşlarına ve emeğe ihanet etmek istemedi.

Voleybola genel olarak baktığımızda başarılıyız. Yıllar içinde gelinen bir nokta bu. Mütevazı yapı ve düşük bütçelerle yola çıkıldı ama plan olduğunda yükselişin de geldiğini görüyoruz. Yönetimler değişse de o felsefe değişmedi, bu önemli bir iş. Finali yapamamak konusunda bir sorun var yine de. Bunu nasıl başaracağız?

Kerem Övet: Aslında bir önceki sorunun cevabı bu sorunun sebebini de açıklıyor. Biz finale kadar zaten mucizeler eseri geliyoruz. Kurbağa bir zıplıyor, iki zıplıyor ama üçüncüsü olmuyor ne yazık ki. Galatasaray’ın elinde final kazanacak bir kadro olmadı hiç. Yani mesela geçen sene Eurocup’ı alan kadın basketbol takımımızın finalde oynadığı rakibinden 2 kat daha büyük bütçesi vardı.  Eurocup’ı alan erkek basketbol takımımız hep denk bütçelerle yarıştı. Voleybol ve basketbolda finalleri %99 favoriler kazanır.  Biz hiç favori olmadık ne yazık ki voleybolda. Futbol takımımızın UEFA ve Süper Kupası, kadın basketbol takımımızın Euroleague’i alması o %1’lik dilimdeydi ve taraftarımız bu hep yapılabilir zannetti. Öyle olmuyor ne yazık ki. Allah bence bu manada şu zamana kadar Galatasaray’a fazlasıyla yardım etti. Gerekli yatırımı yapmadan bundan fazlasını istemek de şımarıklık olur.

4 yorum:

  1. Galatasaraydan genellikle gelen gideni aratır o yüzden okan böke gibi yöneticiler gittiği taktirde onların yerine gelecek isimler kesinlikle okan böke gibi değerli yöneticileri aratır,2-3 ay de önce istifa ediyordu neredeyse bildiği kadarıyla zar zor ikna etmişlerdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aratacak bence de. Mevcut yönetimi çok tutmasam da içinde iyi iş gören birkaç isim vardı, Okan Böke de başta geliyor.

      Sil
  2. Keyifle okudum. Playofflarda takimlarimiza candan basarilar

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir