14 Ekim 2019 Pazartesi

Dün Liverpool, bugün Manchester United


Bir zamanlar Liverpool'u eleştirirdik, bugün o bayrak Manchester United'da. Kadro kalitesi olarak o kadar geriye düştüler ki "koskoca Manchester United'ın hali bu mu" diyoruz. Camia anlamında İngiltere'nin en büyüğü ve bunu yıkmak neredeyse imkansız. Bugünü konuştuğumuzda ise büyüklükten eser yok ve vasata alışmış haldeler. Büyük takım refleksi diye bir şey kalmadı. Kadro da, mevcut vizyon da bunu engelliyor.

Bu enkazı da kendileri oluşturdu. Ferguson'un ayrılığından bu yalan gelen / giden hocalar ve onların yaptığı büyük transferler. Toplamda kaç para harcandığını hesaplayamam bile. Futbolcular geliyor / gidiyor, tek bildiğim bu. Arada ciddi potansiyellere ulaşılsa da bu yapı içerisinde fark yaratmak oldukça zor.

Liverpool da bu yoldaydı. Bundan 4-5 sezon önceki kadrolarına baktığımızda da Manchester United için söylediklerim onlar adına geçerli. Tabii bu kadar büyük harcamadılar (dönemin piyasasıyla alakalı) ama büyük takım refleksinden oldukça uzak kalmışlardı. Onların yaptığı, Manchester United'in yapamadığı bir dokunuş var tabii. Jurgen Klopp..


Klopp'un ilk Liverpool maçındaki kadrosu ile son oynadığı maç arasındaki fark bu şekilde. Arada geçen 3.5 yıl var ve an itibarıyla kadro kalitesi olarak Dünya'nın en iyi 2-3 takımından biri. Güzel olan da şu, futbolcuların neredeyse hepsi Klopp'la birlikte gelişim sağlayan isimler. Takımının süper starıydı da alındı diyebileceğim çok fazla isim yok. Yıldıza dönüştükleri takım Liverpool oldu.

Mane, Salah ve Firmino üçlüsü de başta gelecek. Mane, Southampton'un iyi kanatlarından biriydi ve şu çıkışı yakalayabileceğini düşünmüyordum. Salah da Roma'nın en iyi futbolcularındandı ama kim derdi ki paha biçilemeyecek bir isme dönüşeceğini. Firmino da böyle, rolü değişti ve Avrupa'nın en iyi sahte 9'larından biri oldu. Alttan gelen Arnold, sol bek Robertson, Dünya'nın en iyi stoperine dönüşen Van Djik, Allison diye de ilerler liste.

Kırılmayı Klopp sağladı ki Manchester United o treni kaçırdı. Guardiola adına da bu geçerli. Şu an Dünya'nın en iyi 2 teknik direktörleri ve Manchester United de bu isimleri alabilirmiş. Böyle bir hamle olsa eminim ki bugün tam tersini konuşuyor olabilirdik. Büyük yatırımlar var çünkü, imkanlar sınırsızdı. O sınırsız imkanları da bu iki teknik adamın kullandığını düşünün.

Lukaku gibi bir forvetten katkı alınamıyor, yok yere gidiyor. Bugün ise Conte'nin Inter'inde izliyoruz işte. Yarın Pogba adına da bu geçerli olacak. Tablo bu.

9 yorum:

  1. önümüzdeki 20 yılda 2 kere falan şampiyon olurlar. o da belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanedan olduklarını hatırlayabilecekler mi bakalım.

      Sil
  2. tamamen hoca ile ilgili bir şey. Futbolda en kritik faktör, 1. faktör teknik direktörüdür. Futbolcudan dahi öte benim için.
    Mane salszburgtan geldi, firminho keza almanyadan takımı hatırlayamadım, salah'sa roma'dan ve dediğiniz gibi iyi topçuydu ama asla bir mega star değildi. bu üçünden 500 milyon euroluk bir üçlü yaptı adam. Takımın oyun şeklini, her bir oyuncunun kapasitesini 2-3 kat artırdı. Teknik adam her şeydir.
    o yüzden Fatih Terim'e laf sallarken herkes dikkatli olsun. 2013-2017 sünepelik dönemlerini sakın unutmayın. takım 5-6 maç kötü oynadı sezona iyi başlayamadı diye denmedik laf kalmadı resmen.
    Yönetimin asli görevi kulübün sürdürülebilir, sağlam bir mali yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Bunu yaparken öncelikle doğru teknik adam seçimi yapmalıdır. Bence bir yönetimin en asli en kritik en önemli işi doğru teknik adamı seçip, onun işini 100% yapabilmesini sağlayabilecek ortamı kurmak olmalıdır. Hem seçimi doğru yapacaksınız hem de başarılar gelene kadar teknik adama sahip çıkmalısınız. Klopp 2015'de liverpool'u kafasındaki takımı anca geçen sene kurabildi. 3 sene adama sabrettiler. başarı geldi.
    Fatih Hoca'nın kazanmadığı kupa kalmamış, adam yaşayan efsane hala 5-6 maç kaybetti diye bin türlü hakaret kin nefret kusuluyor. Yönetim teknik adamını iyi seçecek ki, o da takımı başarıya ulaştıracak, değerine değer kattığı oyuncuları satıp para gelecek ve kulüp kara geçecek. Bu iş hep zincileme. Ayrıca iyi teknik adam hem altyapıdan hem de başka takımdan ucuza genç yaşlı adamları bulup parlatan da hocadır. Örnek Şenol Hoca sayesinde beşiktaş hem 2 yıl şampiyon oldu hem de en az 100 milyon euroluk oyuncu satışından kar etti.
    iyi hoca kulübü kara geçirir. Futbolda 1. faktör teknik direktördür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de anlatmaya çalıştığım ama bir türlü anlaşılmayan konu bu. Maalesef ki bu kadroyu Riekerink daha iyi yönetir, ah o Tudor'lu 7 hafta diye söylenenler var. Oysa Tudor giderken ki takımın ligdeki hali, kaybedilen deplasmanlar, farklı kaybedilen derbiler unutulmuş.

      Sil
  3. Liverpool kötü gittiği dönemlerde de çok sempatik bir takımdı. Manu Alex Ferguson sonrası çok kan kaybetti. Ben ezeli rakip olarak bu şekilde devam etmelerini diliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben beğenmiyordum, kadro kalitesi hiç yakışmıyordu :)

      Sil
    2. City'e son maçta Gerrard'in hatası ile şampiyonluğu kaptıran takım filan iyi oyun oynuyordu. Manchester çok dikey bir düşüşte

      Sil
  4. Bu tarz takımlar kesinlikle sistem hocası getirmeli takımın başına.İsmi olan veya eski futbolcuları diye saygı duyulan isimlerin gelişi kısa vadede faydalı olsa da uzun vadeye taşınmıyor bu süreç.Mesela Inter de uzun yıllardır sıkıntılar çekiyor ama Conte gibi belli bir sistemi olan birini getirdiler ve durumları ortada

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tarz hocalar da birkaç tane. Manu'nun o treni şu aşamada kaçırdığını düşünüyorum. Pep ve Klopp orada devam ettikçe, onlarla baş etmek zor.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir