13 Nisan 2024 Cumartesi

Bu tarz futbolcular 35'li yaşlara geldikten sonra tercih edilmeli mi?


Hakan Çalhanoğlu'nun, kendisine sorulan Galatasaray üzerinden söylediklerine takılmamıştım. Anlatmak istediğini anladım da, sadece kelimeleri daha iyi seçebilirdi. Inter'e gitmeden önce Galatasaray'a haber yollamıştı mesela. Burak Elmas "maliyet yüksek" demese, şu an Inter değil de Galatasaray forması giyiyordu. Çocukluk hayaline kavuşacaktı ama bugün bulunduğu konuma da kabul edelim ki gelemeycekti. Şu an için Dünya'nın sayılı 6-8 numaralarından biri.

Milan'da da iyi bir sezon geçirmişti. Inter'de ise futbol basamaklarının en üst sırasına kadar yükseldi. Şu an müthiş bir seviyede ve Türkiye'yi düşünmek elbette onu düşürür. Galatasaray forması altında büyük yıldızları izledik. Üstelik yaş olarak genci de geldi. Belli defolar vardı tabi, o kariyerde bir futbolcunun buraya gelmesi için sebep gerekir. Kimi düşüştedir, kimi sakattır, kimi yaş haddini aşmıştır. Ya da Avrupa'da kalayım ama iyi de para kazanayım der.

Hakan Çalhanoğlu ya da İlkay Gündoğan için bu şartlar oluşmadı. Hakan Çalhanoğlu, henüz 30 yaşında ve en iyi 6-8 numaralardan biri. Ne kadar Galatasaraylı olursan ol gelmeyebilirsin. Fedakarlık yaptı aslında, Milan dönemi de seviyesi bizim çok üzerimizdeydi. Orada tercih etmemek hata. Erden Timur bu olayı öğrendiğinde çok sinirlenmişti. Kendisi için hayırlısı oldu tabi, seviye olarak arşa çıktı. Oynadığı mevki itibarıyla da bu seviyede 3-4 sezonu daha var gibi.

İlkay Gündoğan da öyle bir futbolcu ki, bugün Manchester City hala onu aramakta. Barcelona ihtimal olunca, hayallerin peşinden koşmak doğal. Lewandowski de o hayalin peşinden gitti. Avrupa'nın en iyi 8 numaralarından biri hala. Geçen sezonu Şampiyonlar Ligi şampiyonu olarak bitirdi, o takımın kaptanıydı. Galatasaray'a gelmesi imkansıza yakındı yani. En az 2 sezon daha bu durum hayal olacak. Barcelona'da da müthiş bir seviyesi var.

Burada da soru şu. Bu tarz futbolcular 35'li yaşlara geldikten sonra tercih edilmeli mi? Drogba edilmişti mesela, müthiş bir hamleydi. O an ne gerektirir bilemem, kapı kapanmaz. Profil olarak bakınca da, bu ayarda futbolcuların bir noktada bizi tercih ettiğini söylemiştim. Kimi der ki bu yaşta da gelmesin, ona da saygı duymalı. Futbolcu iyi seviyede olur, o an dersin ki ne olursa olsun alalım. Keşke imkan olsa da daha erken yaşlarda bu formayı giydirebilsek ama ülkenin de gerçekleri malum.

11 yorum:

  1. Futbolcuya bağlı bu durum. 38 yaşındaki Mertens’in sahaya koydukları ortada. Mesut Özil de kötü örneği mesela. Hatta Arda Turan bile kötü bir örneği bunun. Oyuncu karakteri önemli olan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yakın kötü örneklerden biri de Mata. Bizde teknik ekibe katılmayı reddedip oynamak istediğini belirtmişti ama kondisyon ve fizik olarak bitik haldeydi. Biz 38 yaşındaki Mertense sözleşme vermenin peşindeyiz.

      Sil
    2. Her futbolcu farklı. Bence de futbolcudan futbolcuya değişiyor..

      Sil
  2. yaşın bi önemi yok. ister 18 yaşında olsun ister 35 yaşında. katkı verecekse oynasın. her yaşı olan oyuncu ayn düşüşte olmuyor. mertens 37 yaşında hâlâ taş gibi, mata ondan 2 yaş küçük ama mecali yoktu. iş yapacaksa 40 yaşında da gelsin. pepe 41 yaşında ve şampiyonlar ligi seviyesinde oynuyor hâlâ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle düşünüyorum. Katkı alınacaksa, biraz da doğru maliyet ile transferine elbette hayır denilmez.

      Sil
  3. İbrahimoviç 40 yaşında Milanda şampiyonluk yaşadı, 38 Yaşındaki Mertens silip süpürüyor, 37 Yaşında Gomisten katkı alıyorduk. Oyuncu kendini koruduğu, salmadığı sürece hiç bir sorun yaşamıyor. Günümüz teknolojisi ile mi diyeyim, uygulanan antrenman metotları ile mi diyeyim bilemedim ama oyuncu emeklilik yaşları uzadı biraz. Oyuncu kafada bitirmediği sürece bir sorun olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolcu da kendisine bakacak, çalışmayı bırakmayacak. Cristiano Ronaldo'nun fizik durumu ortada işte.

      Sil
  4. Gelebilirler tabii ki o yaşlarda, sonuçta oyuncunun son dönemi, yıllarca futbol oynamış ve güzel bir emekli ikramiyesi vermeli ve futbol hayatının son dönemini iyi geçirmesi sağlanmalı. Arada da çıkar oynar bir iki gol üç beş asist yapar emekli eder göndeririz. Sonuçta futbol kulübü değil sosyal hizmetler derneğiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mantıkla Mertens, Drogba falan gelmemeliydi, sen de haklısın :) Hagi'ye yetişmedin sanırım.

      Sil
  5. Çalhanoğlu tarzı oyuncular doğru hoca elinde değerleniyor. İnzaghi ile çalışana kadar mevkisiz bir futbolcuydu ve güven vermiyordu. İnzaghi ona uygun bir orta saha kurdu ve başarılı oldu. Devamı başka bir hocada gelir mi zor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelebilir yine, çünkü doğru oyunu kendisi adına buldu. Bundan sonra aynı çizgide ilerler.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir