7 Temmuz 2024 Pazar

Efe Akman'ın Galatasaray'da kalmasını önemsiyorum


Bazısı kestirip atıyor da, Efe Akman'ın Galatasaray'da kalmasını önemsiyorum. Şu ana kadar profesyonel sözleşme imzalanmamış olması hataydı. Hamza Akman ayrıldı, Efe Akman'la yola devam ediliyor. Hamza Akman'la yolları ayırmak doğal olsa da, o da günün birinde Efecan Karaca ya da Erencan Yardımcı gibi bir yükseliş gösterebilir. Galatasaray'ın oyununda oturtamadık maalesef ve oynamayan futbolcu da doğal olarak beklenen gelişimi gösteremedi. 19 yaşına geldi, geride bir elin parmak sayısını geçmeyecek "resmi maç" sayısı var. 

Efe Akman'da aynı sıkıntıyı yaşamamak adına, futbolcunun önünü açmak gerekiyor. Galatasaray'ın mevcut rotasyonunda yer bulmak zor olsa da, x kulüpte gelişimi gözlenebilir ama bu takımları da doğru seçmeliyiz. Gençler sürekli bir yerlere kiralık olarak giderken, beklenen gelişimi gösterebilen isim sayısı çok az. Efe Akman önemli bir yetenek. Hatırlayın, Zaniolo transferi sırasında, Roma'nın Efe Akman için öncelik aldığını görmüştük. 18 yaşında o da, devreye girmesi gerekiyor, ağabeyi gibi geç kalmasını istemem. Aralarında 1 yıl olsa da, bu yaşlardaki futbolcular için önemli bir tecrübe zamanı.

Efe Akman, 4-3-3'ün pasör 6'sı, yani regista'sı gibi. Bizim 4-2-3-1'imiz içerisinde bu tarzın çok yeri olmasa da, futbolcunun oyununun dönüşmesi önünde engel yok. Savunma özelliği iyi, pres oyununda var, agresif bir orta saha. Topu da iyi kullanıyor, pasör özelliği oldukça iyi. Bartuğ Elmaz da pasör 6 gibiydi, top yönlendirmesi harikaydı ama savunması kötüydü. Efe Akman ise agresif bir orta saha. Önemsiyorum bu özellikleri. İşin dönüp dolaşıp geldiği nokta "fizik" oluyor. Neredeyse tüm gençlerimiz için bu durum geçerli.

Galatasaray orta sahasında rotasyon geniş. Alternatifler arasında da pek ayrılık yaşanmayacak gibi. Eyüp Aydın da atama bekliyor, Taylan Antalyalı'yı belli ki kamp döneminde göreceğiz. Berkan Kutlu, Kerem Demirbay diye uzar bu liste. Efe Akman'a bu noktada yer açmak kolay değil. Söylediğim gibi, x bir takıma kiralanması ve gelişiminin gözlenmesi gerekebilir. Bu sözleşme işi uzun sürdü, futbolcunun da belli ki beklentisi vardı ve gün sonunda istediğini aldı. Ayhan Akman, kulübün bir çalışanı ama çocuklarının bekasını "işinin" önüne koymakta. Hamza Akman'la alakalı bir kariyer planını merak ediyorum.

14 yorum:

  1. akman kardeşlerin ikisi de müthiş yetenekli. hamza akman'i kaybetmemiz çok kötü oldu bana göre. mutlaka çıkış gösterecektir ve ah çektirecek bizlere. efe de bence kalmakla yanlış yapti. onun yerinde olsam abisi gibi ayrılırdım. düşünsene bi, ndombele gibi belki de tarihimizin en boş oyuncusuna çoğu maçta süre verildi ama efe, hamza, eyüp, gokdeniz gibi potansiyel sahibi ve bu kulübün malı olan oyuncuların yüzüne bile bakılmadı. okan hoca'nın en büyük yanlışı bu gençleri hiç kullanmaması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efe Akman bence doğru yaptı, mutlaka teminat almıştır. Planlama olacağına inanıyorum..

      Sil
  2. Orta saha oynayacaksa fiziğine yatırım yapması kendisi açısında en doğrusu olur.

    YanıtlaSil
  3. Gençleri özellikle Belçika , Portekiz veya Hollanda ligi gibi liglere gönderip orada yetişmelerini sağlamalıyız. Bu liglerde genç oyuncular daha fazla şans buluyor. Efe 'nin kalması önemli ama önü kapalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hayali sürekli kurarız da, hala gerçekleşmedi..

      Sil
  4. Üstteki yorumda belirtildiği gibi Ndombele filan forma şansı buluyordu ama bu gençler bulamıyordu. Ndombele sahada iken katkı vermeyecek sana. Bu biliniyor. Ayrıca kiralık geldiği için önümüzdeki sezonda bu oyuncu senin kadronda olmayacak. Yani bu da biliniyor. Ama yine de Ndombele'ye forma şansı verilmeye devam ediliyordu. Gerçekten çok ilginç. Okan Hoca ona forma verirken ne düşünüyordu acaba çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ndombele ile alakalı sözleşme durumu vardı, nedeni bu diye biliyorum. Şu kadar oynarsa daha az kiralama bedeli gibi. Hiçbir şeyi doğru dürüst açıklamadığımız için bu durum da muamma olarak duruyor..

      Sil
  5. Ben olsam ayrılır giderim. Bu takımın kendi altyapı oyuncusuna değer verdiği nerede görülmüş ? Altyapidan gelip de A takimda düzenli oynayan futbolcu yok gibi. 2000 ortalarindan sonra aklıma gelenler Arda Turan, Semih Kaya ve Ozan Kabak. Yani ortalama 10 yılda 1 futbolcu !!! Şaka gibi ! Gerçekten bu kadar kötü mü peki Florya altyapısı ? Bu derece kötüyse kapatalım zaten altyapıyı ama değil işte. Büyük umutlar bağlanan o kadar oyuncu vardı, 2000'den sonra en az 15 tane oyuncu sayarım. Yani demek ki potansiyel var ama kullanamıyoruz, geliştiremiyoruz bu oyuncuları. Kendileri gelişmiyor diyenler olabilir ama o kadar potansiyel futbolcu vardı ve ortalama 10 yılda 1'i mi tutar sadece ? Demek ki asıl suç oyuncularda değil işte, onları bi üst seviyeye çıkartamayan bu kulüpte. Dünyada kendi altyapısındaki oyuncuları bu kadar körelten başka bi kulüp yoktur herhalde. Fatih Terim de olmasa demek ki altyapidan a takıma çıkan hiç oyuncumuz olmayacaktı. Üstteki yorumlarda da yazıldığı gibi Ndombele gibi oynaması için hiçbir sebep olmayan, oynamasının hiçbir anlamı olmayan bi oyuncu bu altyapı oyuncularının süresinden çalıyorsa zaten biz boşuna konuşuyoruz aslında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okan Hoca da yeri açıyor, gençleri geliştiriyor. Gencin altyapıdan geliyor olmaması fark etmez. Biraz da ışık meselesi. 3. senesi, bence de altyapıdan gelecek isimleri biraz daha devreye sokabilmeliyiz..

      Sil
  6. Biraz gerçekçi olmak lazım 2 sezondur hangi genç oyuncuya düzenli forma şansı verdi okan hoca tamam bizde arda güler kadar potansiyelli gençler olmayabilir ama rölanti maçlarda türkiye kupası maçlarında bile çok şans bulamadılar o yüzden geleceklerini başka takımlarda arayabilmelerini normal karşılıyorum ayrıca bizim genç oyuncular için gelişim planımız profesyönelce değil maalesef kiraya verirken bile baştan atar gibi yapıyoruz gelişimini maç oynama garantisi gibi şeyleri çok umursamıyoruz bunun için ayrı departman kurup geliştirmek zorundayız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işık verene şans verirdi. Siz altyapı temelli bakıyorsunuz ama Okan Hoca dönemi gelişen genç çok. Boey ve Barış Alper Yılmaz gibi örnekler taze. Futbolcu da isteyecek, özel çalışacak..

      Sil
  7. Şampiyonlar ligi seviyesi deyip her seferinde bir sürü futbolcuyu kadroya dolduruyoruz sonra da gençlere sıra gelmiyor. Bir mevkide 2. Veya 3. Alternatif genç yerli varsa oraya transfer yapmamak lazım.Kadro mühendisliği hep kısa vade için yapılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenar alternatifi için özel haller dışında yerli almaya ben de sıcak bakmıyorum..

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir